8. hajnal – “Egy új remény”

Aki követi a 16 napos maratoni-balatoni-balinozás-os posztokat, annak rögtön feltűnhet, hogy kimaradt a 7. rész. Nem maradt ki, benne lesz ebben a bejegyzésben, ráadásul szóról szóra idézve az e-naplómból. 😉 A blogposzt nagy része viszont a 8. hajnalról szól… a Star Wars-os címet meg… nézzétek el: ez egy öncélú, önboldogító bejegyzés lett, amire most nagy szükségem volt 🙂

7. hajnal

“kedvetlenül lementem dobálni, meg is lett az eredménye, 1 óra alatt feladtam, betli”  <-–  Szomorú ilyet olvasni utólag is. 😦

8. hajnal

Végre enyhült az északi szél. Ez a gyűlöletes valami, ami idén elég rendesen megkeserítette a balatoni pecások életét…  az előrejelzett szélirány és erősség alapján, már előző este megvolt a kész haditerv. Idén végre a legtöbb szélirányhoz találtam megfelelő pályát, ez nagyban segíti a halkeresést, még ha kicsit több logisztikával is jár.

A szürkület már a vízben talált. Ennek két előnye van:

  1. Nem a bandázó balinok között csörtetek a vízbe (bár van amikor az a jobb megoldás, de nem az ilyen csendes hajnalokon)
  2. Van időm gyönyörködni a balatoni napfelkeltében

Amikor begázolok egy pályára először mindig a küszöket figyelem. Mozognak-e, mennyien vannak, mennyire vannak összebandázva, stb… utána ha sejtem a küszcsapat pozícióját, akkor pályától függően mindig dobok egy párat a hófehér boblerrel. Itt most tényleg maximum 4-5 dobásra kell gondolni, mert nem jó az éppen küszöket terelő, de még nem rabló balinokat szétcsapni…

Most elsőre meglett a pálya legszélén kószáló felderítő balin. 😉

Hófehér bobler, ami nem minnow, hanem crank 😉

Ha van balin, dobok még 4-5-öt, utána egy kis időre abbahagyom a pálya vallatását, felteszek egy felszíni csalit és várok. Általában, ha wobblerrel sikerül becsapni az első balint rablás nélkül, akkor 5 percen belül beindul a buli. Ha nem indulnának be a rablások, akkor jöhet a felszíni csalis attrakció… Nem véletlen használtam ezt a kifejezést. Fachs Tomi barátomtól tanultam a bandázó, küszöket terelgető, de látványosan vagy épp sehogy nem rabló balinok ilyen módon való felspanolását. Ilyenkor a korábbi kishalfocik helyét (amik általában valami fenékegyenetlenég mellett alakulnak ki, pl. homokpadok szélei) kell diszkréten megszórni WTD-vel. Az első kapás után, először egyre bátrabbá válnak a balinok, ezt kell kihasználni és kifogni a legtöbbet, mert ha kiismerik a trükköt, akkor hirtelen véget ér a szórakozás. Mókás peca ez is, de a másik scenario az, amire mindenki vágyik: ha beindulnak a rablások…

Mostanában főleg az élmény kedvéért az ilyen esetekben szinte mindig felszíni csalit dobok. A legnehezebb ebben a pecában türelmesnek és koncentráltnak maradni, ami higgyétek el az agyszétdurrantós adrenalinfröccsöket okozó küszfoci mellett elég nehéz tud lenni. Ha mégis sikerül, és a rablást követően elég gyorsan és elég közel csobban a wtd, akkor nyert ügyünk van és csak a fárasztási sebességen múlik az egységnyi idő alatt kifogott balinok száma. 😉 Nem a legetikusabb peca ez, de engem mindig elvarázsol az 5-30 perc, amíg ez az egyedülálló vadászat tart. A balinok önkívületben ütik felszín felé a kishalakat, miközben én még náluk is kevésbé tudatosabban csépelem őket fahalaimmal. Egy őrült kavalkád alakul ki, amikor vadászra vadászik a vadász és a végére tényleg minden tudatosság nélkül, ösztönösen működik a balinfogó gépezet. Durva drog….

Ezúttal a két opció egyfajta keverékébe csöppentem bele. Beindultak a rablások, a dobótávolság határán. Ritka, mikor csak a bojlisokat megszégyenítő botsuhogtatás segít, de ezúttal ez kellett. A terelőlap nélküli, áramvonalas wtd egyik fő előnye a nagy dobótáv és a pontos dobhatóság. A 6-os fehér kutyával kezdtem, egy balin bánatára. A második dobásra megint csak balint akasztottam, de félúton lemaradt. Közben pár méterrel beljebb menekült a küszcsapat, amihez a melles csizmám kevésnek bizonyult, ezért csalit váltottam. Nagy kutya, nagy dobás, normál balin. Újra. Nagy kutya, nagy dobás, normál balin, de csak kiugrik a csali mögött, utána burvány, burvány, picsába otthagyta…. vége. Gyors meccs volt, a küszök örömére, Zoli bánatára….   ( Bánatára???? Hülye egy faj a horgászember, de legalábbis örök elégedetlen… 3 balin kézben 5 eszméletlen felszíni akcióból 15-20 perc alatt. Hova ennél többet…)

Persze ott akkor, a vadászláztól megrészegült elmém csak hajtott előre. Új pálya felé kezdtem kacsingatni, ahol egyik cimborámnak szerettem volna élőben prezentálni a balatoni balinfogást. A poén az egészben, hogy futva! jött a helyszínre, ami csak oda 6km+ (ha jól emlékszem, ennél kevesebbet saccoltam, mikor kérdezte, de akkor pont a kishalfoci közepén keresett). Szóval még félúton sem járt, mikor véget ért a balinparádé. Szerencsére?! mohóságom új pálya felé hajtott, ahol a kései balinokat sejtettem. Odaértem, Dani odaért, és ami a legfontosabb a balinok már ott voltak. Igaz magányos vadászok, akiket köztudottan nehezebb becsapni. 20 percembe telt, mire a tucatnyi tökéletes dobásból végre levert egyet.

IMG_20181125_181443

Ez sem volt elég! Fejembe vettem, hogy a nap zárásaként még megnézem egy régi pályámat, ahol május óta nem volt hal. A széliránynak köszönhetően zavarosabb vizet sejtettem rajta, hátha az hozott rá pár fenekeszeget. “És így is lett!” (Ezt most megint idéztem valahonnan? Nem tudom, de rohadtul ismerős így utólag átolvasva, gyorsan idézőjelbe is tettem 🙂 )

A pálya tele volt brutál balinkkal. Sajnos azzal a furcsa felburványlós rablásokkal operáltak, amikről –  számomra megmagyarázhatatlan okok miatt – iszonyat nehéz megfogni a balinokat. Ha valaki tudja az ellenszerét küldje el privát üzenetben. 😉 Én dobtam rájuk mindennel (IS) 😛

WTD, popper, minnow vagy Steve kedvéért legyen crank, és sprinter típusú csali sem kellett nekik, míg végül a nagykutyát, 50 centis zászlón, közvetlenül az újradobás előtti kiemelésnél bombázta be egy bitang Őn. A botot nyélig a vízbe rántotta a tomboló ragadozó, csoda-hanggal visított az orsóm… én meg őrült, filmbéli gonoszokat megszégyenítő kacajjal ordítottam fel:

VÁÁÁÁÁÁÁÁ, ez az ÉLET(EM)!

 

 

 

A kép címe: Balin a deszkán  horgászbarátaim szerint, ez vágódeszka és lehenteltem, de C&R lelkű horgásztársaim megnyugtatására közlöm, balint nem eszek, nem úgy mint… Wobblermánia Tomi következő bejegyzéséból kiderül.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s