Pergetés (vér) kárászra

Avagy hogyan fogjunk pergetve kárászt?

A legfontosabb szabállyal kezdeném, amit minden kárászra pergetőnek be kell tartania. Mindig legyen nálad evezőlapát vagy legalább egy bunkósbot, mert a vérkárász vad. Erőszakos kapás után méretéhez képest erősen ficánkol a horog végén. Kézzel történő kiemelése minden esetben csak kábítás után történhet. Ezt legkönnyebben egy finom mozdulattal kivitelezett, fejre mért ütéssel érhetjük el. Az alábbi képen jól látszik, hogy az ütés után még bőven maradt ereje visszatörni a vérmes pikkelyesnek.

Olyan ez, mint mikor a harcsa fejére koppintunk. A ragadozó többször visszatör, de mi ne adjuk fel.

A végén büszkén pózolhatunk az invazív (ami egyébként magyarul azt jelenti, hogy vérszomjas) ragadozóval. A visszaengedéséről inkább most szót sem ejtenék, kényes téma. Jobban tesszük, ha rögtön kizsigereljük és paprikás lisztbe hempergetve elfogyasztjuk. Tudjátok, védd a fákat, egyél hó*** Ja ezt a viccet nem szabad leírni. 😛

Egyébként komolyra fordítva a szót, soha ennyi pergetett kárász, keszeg és pontyfogásról nem kaptam hírt, mint idén. Persze ennek legfőbb oka a facebook, de biztos vagyok benne, hogy olyan tényezők is szerepet játszanak, mint az UL és a globális felmelegedés.

Ja, és hogyan fogjunk kárászt pergetve? Erről kérdezzétek meg Tomit, aki egyre nehezebben tagadhatja, hogy imád a vízben állva mosni 😛

20 hozzászólás

 1. Soha nem felejtem el, mikor egy jó ötös csukát húztam a kajak mellé, és egy hatalmas vérkárász kiemelés előtt a mélyből csapott le rá, majd kettéharapta. Az életem úgy tudtam csak megmenteni, hogy halottnak tetettem magam; a vérkárász háromszor-négyszer körbeúszott, majd elmerült a mélyben….

 2. Ne haragudj, ez a bejegyzés nem tetszett. Úgy hittem, a horgászbloggerek a halakkal való kíméletes bánásmódot hivatottak képviselni, népszerűsíteni. Lehet hogy neked a kárász irtani való, de ilyen alapon mindenki leteszi a voksát egy halfaj mellett, a többit pedig tűzzel-vassal… ez helytelen irány.
  Ezzel a bejegyzéssel sokat rontottál az évek alatt felépített színvonaladon, már megbocsáss, hogy véleményt alkotok….

 3. Humor? Valaki ismeri még ezt a szót a mai rohanó társadalomban? Már az “édesvízi szörnyes” bejegyzesemen is kiakadtatok anno… gondoltam hát megnézem azóta történt-e változás. Hát sajnos nem. Fásult, begyepesedett és kiégett a magyar nemzet, akinek jót adni nem lehet. Igazából egy szót ajánlok minden fanyalgónak kikeresésre bármilyen szótárból. Altruista… Nem.ismerős? …. egyébként észrevették, hogy kevesebbet posztok, na ezért….

 4. Ne haragudj Zoli, ami sok az sok! Először is nem járultam hozzà, hogy kitedd a rólam kèszült képeket. Másodszor, a csali és a hely is felismerhető ahol ezt a ritka halat fogtam. Nem szeretném ha a sok C&R gyökér ellepné a helyet és jól visszaengedné ezt a halat! Harmadszor nem viselek lánckesztyűt a képen ami ügye alap kell, hogy legyen ha vérkárászra horgászunk: egy kis figyelmetlenség és oda egy-két ujj. Én nem vállalom a felelősséget, hogy a bejegyzés hatására a sok zöldfülű pecás majd védőfelszerelés nélkül horgászik erre a halra! Végezetül töröltelek a bloglistámból. (☺)

 5. Ne is haragudj de azt hittem egy jó pecás írás arról szól hogy mikor mire mivel horgászunk és levonjuk a tanulságot belőle nem pedig h szegény kárászt agyon kell ütni, használj merítőt! Mert kb ebből ennyi derült ki, ráadásul nem ez a kárász pergetés legfontosabb szabálya. Felesleges volt elolvasni és csak felbosszantani magam rajta.

  • Dehogy haragszom. Annyit kérek, olvasd el az egész blogot. Ha feltűnik, hogy ez a bejegyés más mint a többi, ha rájössz, hogy ez egy horgász-kórkép, mondhatnám fekete humor, akkor továbbra is lesznek számodra is érdekes tartalmak ezen az oldalon. Ha megvolt és továbbra is értelmét keresed ennek az írasnak, akkor ez a blog nem neked íródott. Mindenkinek nem tudok sajnos megfelelni. Pontosabban nem sajnos…. 😉

   • Értem, de én szerettem volna némi tanulságot levonni ebből a számomra érdekesnek tartott témából erre ezt kell olvasni érted. Meg maga a kép is arra enged következtetni h tényleg ütöd a halat nem pedig csak mondod. De persze megvan a sajátos humora, de lehet csak nekem nem tetszik az effajta humor, mert sajnos ahol én horgászok ritkán látni ilyen szép kárászt pláne pergetve és eszembe nem jutna így bánni egy hallal meg viccből sem, mert itt a helyi horgászok nagyra tudnák értékelni ezeket a halakat.

   • Bocs, nem láttam, hogy írtál megint. 🙂 Nem vagy egyedül, másokat is kiakasztanak néha ezek a fajta bejegyzésem, lásd: https://hungarianwobblers.com/2016/07/06/edesvizi-szornyek-magyarorszagon/

    … de egy bloggernek ezt el kell fogadnia és minden kritikában van igazság…

    Egyébként, nagyon érdekes dolgok (is) kiderülnek egy-egy ilyen bejegyzés után. Pl. felétek szeretitek az ezüstkárászt, holott sokak által a természetesen szaporodó ponty legnagyobb konkurense, Vagy mi emberek ennek a fajnak a betelepítésével mégsem tettünk olyat rosszat és csak az evolúciót gyorsítottuk meg…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s