Macska Jani: Kezdők szerencséje

Kezdők szerencséje
(avagy: aki kormorán kel…)

Pergető pályafutásom – enyhén szólva- nem indult zökkenőmentesen. Az okokat nem akarom itt felsorolni, talán majd egy másik bejegyzésben megteszem, elég az most hozzá, hogy az első két évben annak ellenére, hogy sokat kísérleteztem vele, semmit sem fogtam.
Ha az ember magának választ kihívást és azt hosszú távon nem sikerül teljesítenie az csüggedtséghez vezet, a probléma előli megfutamodás viszont vereséghez. Ezért hát dacolva a sorozatos betlikkel, nem adtam fel.


Egyszer aztán rám mosolygott a szerencse. Történt ez egy decemberi délelőttön enyhe szélben és, hogy ellentmondjunk a szakirodalomnak, verőfényes napsütésben. Tapasztalatlanságomból adódóan laza volt a zsinórom így nem éreztem a rávágást, de a hal elárulta magát. Ahogy becsobbant a gumi egy susnyás rész közelében, a töklevelek hirtelen szétrebbentek és a napfényes tiszta vízben megvillant valami a műcsali által keltett burványok irányában. Találomra vágtam be, így az első másodpercekben az adrenalintól fel sem fogtam a történteket, de a masszív dinamikus ellenállás hamar tudtomra adta, hogy megtört a jég. Kitartásom jutalma tehát azon túl, hogy a két év alatt megtanultam viszonylag pontosakat dobni, egy négy kilós csuka lett.
Fényképezőgép persze nem volt nálam, az pedig eszembe sem jutott, hogy egyszer majd ezt a bejegyzést megírom, így csak homályos, mobillal készített fotók őrzik első fogásom emlékét.

Rózsaszín köd (photoshop előtt sem látszott belőle több)

A következő alkalmakkor az első tapasztalatot felhasználva igyekeztem tudatosabban cselekedni (értsd: ugyanúgy vezetni a csalit + feszesen tartani a zsinórt + fotómasinát nem otthon felejteni), aminek eredményeként lassan de biztosan szaporodtak a strigulák a bot nyelén.

Emlékezetes nap maradt számomra, egy délelőtt alatt négy hasonló méretű (50-60 cm) csuka került kézbe.

A tavalyi őszi-téli szezonra nagy erőkkel készültem, azonban a munka közbeszólt, így szeptembertől december közepéig csak egy-két alkalommal jutottam a vízpartra.


Szeptemberi minicsuka és sügér egymás mellől fogva.

Az ünnepek előtt még vízen volt a bárka, így az év utolsó csónakos lehetőségét megragadva, a már bejegesedett kikötőből kitörve tettem egy kísérletet. A peca eredményeként sikerült konstatálnom, hogy a Balaton egyik legnagyobb kormorán telepe a mi csónakkikötőnktől pár száz méterre található. A vízben álló öreg fűzfa fehéren virított a tájban, de nem a hótól, ahogy azt télen várnánk, hanem a meszes ürüléktől. Mondanom sem kell halat aznap csak darabokban láttam a fa alatti vízben. Saját testméretükhöz képest nagy halakat kapnak el ezek a madarak, és meglepően pazarlósan fogyasztják el őket. Több félig megzabált „lapát” keszeg teteme is látható volt a fa alatti sekélyesben.

A felszín felett és alatt is bőven voltak…

A csónak kivétele és némi gondolkodás után másnap helyzetfelmérés céljából bringára pattantam, és végigjártam egy nagyobb partszakaszt. A „rablómadár” fertőzöttség mértéke látványosan kisebb volt a patakok és befolyók vizén, így a továbbiakban ezeket erőltettem. Amíg a tó be nem állt teljesen, a környékbeli vízfolyásokon szépen lehetett halat fogni.

Erről bővebben itt:

Törvényszerűséget nem vonnék le ilyen rövid megfigyelés után, de úgy tűnt, hogy a kormoránok a nagy egybefüggő vízfelületeket részesítik előnyben, mivel csak a jegesedés előrehaladtával a tó teljes befagyása után mozdultak a kisebb vizek felé tömegesen. Utána viszont a téli tájon kívül nem sok gyönyörűség maradt a horgászatban…

De az pont elég volt…

/*Hungarianwobblers: én leakadtam a videónál… nézzétek el nekem… a csatornákon csukára cserkelés az egyik gyengém. 🙂  Ezzel a bejegyzéssel hivatalosan lezárom a pályázatot. Kezdhet gondolkodni a zsűri. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s