Magyar Villantókalapáló Mesterek I. rész – Keszler Bertold

Bár a buzzerek egyre jobban elcsábítanak (Ejj, így második olvasásra ez elég furán hangzik…), ha szavaznom kellene a legjobb fémből készült műcsalifajtára, a támolygót nevezném meg. Így van ezzel Keszler Bertold is, aki villantó-készítésre adta a fejét. Én meg, a Wobblerfaragó Mesterek sorozat írásának élményein felbuzdulva, egy újabb sorozatot indítok el, a Magyar Villantókalapáló Mesterekét.

dsc_0203

A Keszler villantókkal először 2015 karácsonyakor találkoztam, képen. Már akkor eldöntöttem, hogy kipróbálom őket, idén karácsony előtt ez sikerült is… meg nem is, mert számomra az év vége nem a horgászatról szólt (idén se), de egy röpke kirándulásnak álcázott lemez táncoltatás azért még épp belefért. Fotóztam is közben, lássuk hát a 3 tesztalanyt képen és szövegben egyaránt.

A Sneci

Roppant szimpatikus kis csali. Vadvizekhez szokott pecás biztosan ismeri azt az időszakot, mikor minden ragadozó ivadékra vadászik. Sok csukát csaptam már be ilyen szituációkban körömnyi villantókkal (és mielőtt a bugyli szót ismételgetve morognátok magatokban, elárulom szép, 2 kilós példányok is voltak köztük bőséggel).

A másik opció a domolykó, amire állítólag jó a kis kanál, én is tervezem már régóta a bevetését, de szomorú-szemű wobblereim eddig prioritást élveztek. Egy tesztet azért csak összehozok majd valahogy.

Egyébként, ha 3 gramm fémet szűk 3 centibe sűrítünk össze, egy elég jól dobható vasat kapunk. Vagy rezet, de ez most nem lényeges. Az már annál inkább, hogy a csali sekély vízben is elég jól vezethető, ez számomra nagyon fontos, mert sekélyvíz-fetisiszta vagyok. J

dsc_0207

A küsz

Bár a sneci és a küsz nálam ugyan azt a halacsot jelenti, a Keszler Villantók sorában merőben más családtagokról beszélhetünk. A mára klasszikus fűzfalevél forma a csukapergetők favoritja. Ez a Küsz is kifogástalanul mozog, szépen hullik, bőszen támolyog, csak épp gyorsabban süllyed, mint azt én szeretném. Ez persze nem hiba, mert a vastagabb lemez miatt teszi, de az én térdig érő csatornáimba már nem boldogul el. Én azt mondom 1,5-2,5 méter lehet az az ideális vízmélység, ahova ezt a csalit ajánlom.

dsc_0208

A kárász

A vesealakú könnyűsúlyú nagyágyú. A 15 grammos változat lassan imbolyog lefelé, így kiváló opció a sekély vízre, csak én nem csípem ezt a formát. A műfaj egyik etalonjának tartott DAM Effzett sem tudott soha elcsábítani. valahogy nem érzem benne az X-et. Ettől függetlenül a Kárászt is dobni fogom, hátha megtérít.

Róla elfelejtettem fotót lőni, majd valami halassal bepótolom. 🙂

Kivitelezés:

Sorjamentes élek, furatok, szép felület. Klasszikus színek és stílus. Nekem bejön, kipróbálásra mindenképpen ajánlom. Még úgy is, hogy igazán nem dobtam őket se sokhalas, se szenvedős pecán. És ugye tudjuk nem minden a külső.

… csak egy fontos tényező. 😉

A csomagolás?

Klasszikus, magyaros, csukás. Simán megvenném bárkinek ajándékba.

dsc_0158

Aki kalapálta:

A bemutatkozó rész ezúttal kérdezz-felekké „szűkül”, mert duplikálni nem szeretnék, Bertold korábbi bemutatkozását  >>>itt<<< olvashatjátok.

Én azért kíváncsi voltam egy-két plusz infóra:

 • Az első villantóról tudnál mesélni egy kicsit? Milyen kihívás okozta a legnagyobb fejtörést az első csaliknál?

Villantót készíteni nem nehéz feladat. Nem kell hozzá a nyersanyagon kívül más, mint egy kalapács, lemezolló, fúrógép, csiszolópapír plusz fantázia és egy kis kézügyesség.

A legnagyobb fejtörést igazából nem is az első villantó okozta, hanem az hogy hogyan tudnék azonos vagy nagyon hasonló csalikat készíteni. Mert ugye ha sikerül egy jól mozgó csalit kikalapálni, netán fogunk is vele egy szebb halat, onnantól kezdve már előbújik a félelem az emberben: mi lesz, ha bent szakad ? Hogy csinálok még egy ugyan ilyet- és hasonló gondolatok.

Az első csalim pedig a Kárász volt. Mozgásban egy lomha, nagyobb kilengéssel rendelkező, súlyban pedig egy könnyű kanalat álmodtam meg. Hát ezt sikerült összehozni.

15696729_580311565511659_1977572971_o

“…küldöm a képet az első legyártott csalikról. Az egyiket ki se fúrtam, emlékbe van elrakva. Ami pedig fel van szerelve azt is csak párszor használtam, pl.: itt a videón

 • Mi az a pici “csodacsali”? Jól sejtem, hogy a Sneci villantó őse?

Nem egyáltalán nem. Az a pici villantó egy ütött kopott 8 g-os Rublex kanál volt. Formáját és súlyát tekintve egyáltalán nem hasonlít egyik kanalamra se. Hogy mi fogott meg benne igazán, az legyen az én titkom.

 • Legemlékezetesebb fogásod saját villantóval?

Valószínűleg az olvasók többsége most egy 10+-os csukára gondol – de nem. Legemlékezetesebb fogásom nem is olyan régen egy kisebb tavacska egyik öblében történt. Ígéretes helynek tűnt, volt egy leakadásom is. Majd miután körbedobáltam a tavat visszatértem az öbölbe. Talán a második dobás lehetett mikor is hirtelen nagy koppantás bummmmm……..

Bevágás, nagy burvány melyben halvány narancsos színt láttam. De egy szempillantás alatt a bokrok alatt is volt a koma. Lelki szemeim előtt matuzsálemi csukát illetve a bokrok miatt zsinórszakadás lehetőségét láttam. De egy hirtelen pillanatban ellenfelem a nyílt víz felé vette az irányt. Innentől már „nyert” ügyem volt. Pár perces (most már nyugodt) fárasztás után jött a felkiáltás: Nah basszus ……….. ez ponty. kb. 2 kg-os lehetett. A szembe parton 4-5 ember is pontyozott, de senki nem fogott semmit…… csak a Keszler villantó. Ráadásul szegénynek a hátába akadt , így tudott menni, mint a rakéta. Kíméletes horogszabadítás után visszaengedéskor köszönet képen még arcon is fröcskölt.

Ezen kívül a legemlékezetesebb horgászat, amikor az első általam legyártott villantóval „vízre szálltam” az az érzés örökké szól.

10419419_393794414163376_8402021841341748202_n

 • Tervezed a jövőben opcionálisan erősebb horoggal (owner) szerelni a csalikat?

Ahány ház annyi szokás! Owner, Mustad ,Vmc, Gamakatsu és még sorolni lehetne.

A jelenlegi Vmc 9649 bz véleményem szerint egy univerzális, áltagos igényeket teljes mértékben kielégítő horog. És ami a leglényegesebb: még Magyarországon is beszerezhető a nagykerben minden gond nélkül.

Akinek extra igényei vagy elképzelései vannak egy horogról az a több ezer forintos Rapaláról is nevetve lecseréli. A magyarországi átlaghorgász számára szerintem nem lenne érdekes egy villantó, ami a jobb horog miatt árban már 1500 Ft felett lenne, így maradt a kompromisszum. Ennek ellenére nálam a vevői igények az elsők, ezért bármilyen horoggal rendelhetik a leendő vevők (ez esetben a szállítási idő és a vételár változhat)

 • Ha meg kellene nevezned a legjobb tömeggyártású kanalat, melyik lenne az?

Jelenleg ilyen nem létezik. Mielőtt belekezdtem volna a villanó gyártásba csak sejtettem most már biztosan tudom. A mai ismert világmárkánál a profit áll az első helyen nem pedig a minőség. Ha pl: összehasonlítunk egy 30 éves és egy mai csalit akkor ránézésre hasonlóak viszont minősében óriási az eltérés. Még a 30 éves csalin színtiszta ezüst bevonat van addig a maiakon csak olcsó „kínai” festék. És gyártástechnológia szempontból a formában is van változás. Igazából ez első ránézésre nem is nagyon észrevehető, de gyakorlatban nagyon sokat számít. De kérdezem én, ha egyszer régen valami jó volt és tökéletesen működött, akkor azon miért kell változtatni? (sajnos a profit miatt)

A kérdésre válaszolva, ha választanom kellene, akkor egy 30 éves Rublex cég által gyártott Orkla kanalat neveznék meg, ezüst színben.

dsc_0227

 • „a szín tartósságára leszek még kíváncsi, mennyire gyorsan, hogyan oxidálódik?” (Végül egy részlet a beszélgetésünkből, amit a Mester engedelmével közzé is teszek. Ezt azok fogják igazán értékelni, akiknek hozzám hasonlóan az egyik kedvenc színe az oxidálódott ezüst 😉 )

A termékeim egyike se lakkozott (még) ezért elérhető a matt szín is! Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy gyorsan oxidálódik, ha vizesen van elrakva.De pont ezért is lett megalkotva, részben mert a piacon nem volt olyan, ami elkezdene sötétedni, csak a csillogó szemet és halat is vakító darabok.

Amúgy általános fémtisztítóval egy pillanat alatt úgyis fényes lesz.

Illetve nálam az ezüst valódi ezüst bevonatot takar.

/* Hungarianwobblers: na ezt megjegyzem! ha nem fogok vele semmit, akkor max. leadom tört ezüstnek…  😛 Na jó csak viccelek. 😉

dsc01713

11953169_413158088893675_6148704619825731445_n

+ 1 Műhelytitok

 • Mondanál egy tippet, műhelytitkot, ami nem annyira titkos, de hasznos lehet a barkácsoló kedvűeknek?

Fajsúlyát és színét tekintve szerintem a sárgaréz a legalkalmasabb és legmegfelelőbb anyag villantó készítés szempontjából. Barkácsoló kedvűeknek csakis ezt ajánlom.

Bár az tény, hogy kalapáccsal nem lehet gyártani minőségi (vékony lemezből, megfelelő szilárdságú) kanalat. De egy-egy darab jó mozgásút igen!

/* Hungarianwobblers: Ez utóbbit sem megcáfolni, sem megerősíteni nem tudom. 1 kezemen meg tudom számolni, hány darab villantót kalapáltam eddig ki… de jól van ez így, maradjon csak a suszter a kaptafánál, én meg a balsánál…

…UGYANITT SZÍNESFÉM FELVÁSÁRLÁS 😉

3 hozzászólás

 1. Azért egy kabátos pontyot a legemlékezetesebb fogásnak feltüntetni szerintem elég gáz! 😉
  A kis kanálban látok fantáziát, csak a nevét nem értem, hisz ahogy Zoli is írja a küsz=sneci!
  A másik kettő az klasszikus forma, sok újdonságot nem látok bennük.

  A kicsire nem nagy az a hármashorog? Azt inkább domolykó, sügér és pisztránpecára tudom elképzelni kisebb hármas, vagy egyes horoggal.

  • Tisztelt Steveolsonhun,

   nem igazán jó a kérdés , mert minden egyes fogás nagyon jó érzés amit a saját kezem által készített csalival érek el. Az a ponty egyszerűen valamiért nagyon emlékezetesre sikeredett. De hát kinek a pap, kinek a papné.
   (én azért nem néznélek le, ha megosztanál egy neked kedves emléket – de nem szokványos lenne )

   Csalik neve: ezek csak fantázianevek, semmi ésszerűséget nem kell bennük keresni – tájanként változik a sneci jelentése is. Van ahol apró halat (gyűjtőnév) jelent. Így kapta a legkisebb csali a Sneci (3g) nevet. Aztán a hosszúkás a Küszt (12g ) a legnagyobb pedig a Kárászt (15g, 17g )
   Az hogy újdonságot nem látsz bennük ez is elég lekezelően hangzik, ugyanis ha jól sejtem se nem fogtad kézbe , se nem próbáltad ki őket. Az hogy egy oldalról láttál róluk képet elég gyenge érv , hogy véleményt mondj egy csaliról.

   Kicsire nem nagy az a hármashorog? Csukázni tökéletes! Domolykó sügér …… lehetne valóban kisebb is csak hát nincs a nagykerben. Így maradt a kompromisszum.

   Amúgy ha kedvet kapnál és kipróbálnád őket, vagy még kérdésed lenne, csak keress/kérdezz egész nyugodtan.

   http://www.keszlervillanto.hu

   Üdv: Bertold

   • Szia!

    Nem akartalak én lekezelni, de egy olyan csalit amivel a gyártó legemlékezetesebb fogása egy kabátos ponty nem vennék meg soha az életben. Van, hogy a ponty szabályosan felvesz egy gumicsalit, és időnként lehet olyan eset, hogy szájba megfogod villantóval, de itt nem erről volt szó, ha jól veszem ki. Nem tudnék élményként tálalni egy kabátos halat akármi is legyen az!
    3 grammos, 3 centis kanállal csukázni az megint egy érdekes dolog. Persze felveheti komolyabb hal is, de 3 centis kanállal szántszándékkal soha nem csukáznék, abban 100%-ig biztos vagyok, mert az esetek döntő többségében méret alatti csuka venné fel. Domolykóra, sügérre, pisztrángra annál inkább jó lehet egy kisebb horoggal.

    Legjobbakat! Sok sikert! Kell a magyar termék a magyar piacra.
    üdv:

    steve

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s