Ajánló: Horgászkalauz I. rész – Avagy a buzzerek jelentősége a csukahorgászatban

Ki ne emlékezne erre az ikonikus horgászszaksajtó termékre. Briliáns ötlet, mesteri horgászok, jól összeszedett, bár már akkor sem ” up to date” cikkek éééés, ami a legfontosabb NULLA direkt reklám. Komolyan mondom, számomra – a szépirodalomba sorolható novellákat leszámítva – ez a horgász-újságírás csúcsa.

2948992_3

Engedjétek meg, hogy idézzek pár sort a kötetből. Meglepően hasonló témákon rágódtak már akkor is: csaliméret, bothossz, dobosúly/akció, multiorsó, BUZZEREK (igen jól olvastad, hozzám hasonlóan műveletlen horgásztársam, valóban buzzereket írtam)…

„ A közelmúltig az volt az általános vélemény, hogy csak eleven csalihallal lehet nagy csukát fogni. A twisterek és gumihalak megjelenése kapitális példányokat is eredményezett, megdöntve ezzel egy újabb mítoszt.”

„A tapasztalt horgászok azt hiszik, hogy a jó pergetőbot rövid, legfeljebb 1,5 m. „

„Indulásnak válassz egy legalább 2,7 m hosszú botot.”

„Nagyon jól lehet pergetni multiplikátoros (vagyis forgó dobú) orsóval. Igaz ugyan, hogy ezekkel nem lehet olyan messzire dobni, mint peremfutó társaikkal, ám maga a dobás, a csali kívánt területre juttatása sokkal könnyebb. Ezenkívül a közhiedelemmel ellentétben a multiorsók használata is könnyű . egy közepesen tapasztalt horgász fél óra alatt megtanulja, hogyan kell bánni velük.”

A témákat nem feszegetném, ahogy a stílust sem. Viszont az oldalak szerkesztése megér egy dicséretet, pöpec na! Ábrák, képek és információban gazdag szöveg, elsősorban kezdőknek. Ja és egy retro ‘Mi a csel?’ tippet is kapunk szinte minden részben, ebben a részben az alábbit:

„A buzzerek a műcsalik viszonylag új fajtái. Határozottan különböznek a korábbi műcsaliktól, mert egyáltalán nem hasonlítanak az igazi halakra. Mégis nagyon eredményesek – a csukák messziről megérzik a vibrációt, amelyet ezek a csalik keltenek a vízben bedobás után és vezetés közben.”

Igen, aki megijedt, hogy sose tudja meg, mi az a buzzer, mert még a goggle sem dob ki rá releváns találatot, az gondosan tanulmányozza át a következő két képet, mert azok tele vannak buzzerekkel.

horgaszkalauz-2

horgaszkalauz-5

Megvan a bűnös? Barri Rickardsnak hívják. A cikk alapján elég híres, hisz “Nem mindenkinek a nevét viseli műcsali, de Barri Rickardsnak ez sikerült.” Éljenek a Barrie buzzerek. Meg, ha már úhyis adós vagyok a kajaktúra soron következő részével, akkor a dunai gurgyók és csökösháglik 😉 Ne aggódjatok, nem fog feledésbe merülni ez a felfedezésem, és a manapság úgyis egyre gyakrabban dobott kulcstartóimat mind gyakrabban fogom lebuzzerezni… 😛

Egyébként, egyetlen dolgot sajnálok, de azt nagyon, mégpedig, hogy manapság egy hasonló (nevezzük) horgászújságnak semmi esélye sem lenne a megjelenésre, pedig támogatnám az ötletet… addig meg nincs mit tenni, makacsul ellenállok a kiirthatatlan reklámokkal széttrollkodott nyomtatott médiának

/* Forrásmegjelölés az idézett szakszöveghez és képekhez: Horgászkalauz – Csukára pergetve

 

 

8 hozzászólás

  • A google nekem is ezeket a műgyanta-legyeket? dobta fel. Már pedig ami a google-ban nem létezik, az nincs…Márpedig nem hagyhattam, hogy ez a tényleg kivételesen pazar terminus technicus feledésbe merüljön.

 1. Szia!
  Majd el feledtem, megvan nekem is mindkét kötet, teljesen, mindkét résszel. Jó dolog volt, de sok mindent hiányoltam, a tengeri meg az angol pályáról bemutatott halak helyett illő lett volna a koncért, paducot, menyhalat is belevenni, bár így is többet mutattak meg, mint az akkori horgászsajtó. Tetszettek a rajzok is benne, meg az, hogy tényleg széles látókörű, sokrétű frappánsan összeszedett írások voltak benne, hasznosak is, valóban, még nem telepedett rá a reklám, ami sajna jellemzi a mai horgászsajtó teljes egészét….
  Köszi hogy eszembe juttattad, leporolom, esősebb napokon pedig majd átlapozom a két mappát! 🙂
  Mosoni Horgász

  • Az angolokra kitérve, engem mindig lenyűgözött az egyszerű eleganciájuk. ott van pl a mezei nádszálból gyártott waggler úszó, sörétólmokkal ütköztetve. Mennyivel szebb látvány azon a feltolós kapás, mint egy 1000+ forintos hypermodern önsúlyos úszócsodán. 🙂

 2. Helló 🙂

  Klassz volt az utalás a Horgászkalauz-ra, ugyanis deresedô fejjel sem hallottam sosem errôl az újságról, mivel az elmúlt 20 évbôl 15-öt nem itthon töltöttem. Cikkeden felbuzdulva, hirtelen felindulásból a hét végén megszereztem egy netes aukciós oldalról 3 kötetbe kötve, szinte hiánytalanul az ominózus ‘újság’ számait! Még1x kösz 🙂

  üdv gotti

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s