Dragon Express – Pergetőbot tartósteszt

Mostanában mindenki a kőkemény, gyors, merev botokra esküszik. Aláírom, csukázáshoz kell a gerinces bot (még akkor is, ha én ezt sokszor figyelmen kívül hagyom), de személy szerint a merev botok használatát balinozáshoz inkább ellenzem. Egyrészt a balin puha szája nem indokolja a kemény botot, az általános balinos csalikat is simán el lehet dobni egy puhább bottal, főleg, ha hosszabb, akkor annak is kellő erő van a nyéltagjában, másrészt a fárasztás élményéről én nem tudok lemondani…. röviden ezért van a birtokomban bő 5 éve birtokomban van egy Dragon Express pergetőbot.

200 zlotyi körüli (~14 000) árával nem tartozik a drága botok közé, mégis az egyik kedvenc balinos pálcámmá vált az évek során. 

A legfontosabb paraméterei:

Hossz: 2,45 méter

Mért tömeg: 147 g    (nyéltag 127 g, felső tag 20 g)

Dobósúly:4-20 g  (az optimális tartomány tapasztalat alapján 4-15 g, de kompromisszumokkal lefelé és felfele is elmozdulhatunk)

Majd 2,5 méteres hossza partról legtöbbször elég, gázolva tökéletes, csónakban még pont elmegy. Na jó, kajakba már kicsit hosszú, főleg a nyele, ami egyébként kimondottan igényes (főleg ebben az árkategóriában), klasszikus, osztott parafa.

Hihetetlen tartós kis pálca, nagyon sokat kapott már, de eddig mindent kibírt. Gyors le is kopogom….   A képeket most csináltam, szóval jó látszik, hogy néz ki egy jó minőségű, de olcsó horgászbot 5 év pergetés után. Megsúgom: remekül!

Például a “végdugót” sok gyártó szereti spórolósan megoldani…. itt a fém gyűrű közé öntött műgyanta bírja a strapát.

Felfelé haladva a bot anyaga olvasható. Ebben a témában még nem mélyedtem el soha. Annyi biztos, hogy a Dragonnál az IM6-os grafit alapanyagból ezúttal egy rugalmas blankot alkottak. Rugalmasat, nem taknyosat!  Mondom ezt úgy, hogy én vagyok a taknyos karakterű botok egyik fő kedvelője…

Ennyi pénzért ne várjunk Fuji alkatrészeket, így orsótartót sem. Szerencsére az olcsóbb kategóriából is vannak jól összerakott darabok.

A horogbeakasztó szem hiányzik a botról… nem is értem miért dönt rengeteg botgyártó a lehagyása mellett. Nem igényel extra kötést (talán még munkafázist sem), az anyagköltség pedig elenyésző lehet…

Ha már így szóba került, a kötések jó minőségűek, a gyanta nem repedezik rajtuk. A designerek sem vitték túlzásba a színes cérna felhasználását. Ez nálam plusz pont!

A toldásnál natúrnak meghagyott natúr bottest, a drágább stucnis megoldást idézi. A szemnek szép, használat közben is kotyogásmentes marad, de ezt egyébként egyik pergetőbotnál sem árt ellenőrizni X dobásonként….

Végig egytalpas gyűrűkkel szerelték a pálcát, így az nem veszített semmit a rugalmasságából. Ez jó hír annak, aki szeret a 3-as balin alatt karikába hajló botjában gyönyörködni. 🙂

Strapabíró spiccgyűrű. Semmi bevágódás, pedig leginkább vékony fonottal használom…

Az 5 év tanulságait levonva egyetlen fontos dologra jutottam. Ez a bot az, amivel bármikor tudok érvelni a “Very fast action” pálcák kedvelőivel szemben. Ezzel a bottal, ami elég gyors ahhoz, hogy ne hívhassuk taknyos karakterűnek. Ezzel, ami elég rugalmas, hogy élvezzük a fárasztás legutolsó másodpercét is. Mert azt nem vagyok hajlandó elhinni, hogy létezik olyan jó érzésű horgász, akit egyáltalán nem érdekel a fárasztás izgalma, nem dobogtatja meg a szívét a kezében karikába ránduló bot látványa…. és tényleg csak ősi zsákmányszerző ösztönök hajtják. Ha mégis, akkor Ők ne vegyenek ilyen botot. A fárasztást preferáló pecásoknak meg bátran ajánlom, már ha egyáltalán még kapható 😛

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s