Őnök a strandon

Nyár van. Mellig merülök a Balatonban miközben magasra tartott bottal próbálom terelgetni őrült módjára harcoló Őnömet. Jobbról a napfelkelte kikeverhetetlen sárgára festi a horizontot, eszméletlen látvány… vissza is veszek a fárasztás hevéből egy pillanatra. Mintha megérezné ezt a körülöttem vadászó balincsapat, eszeveszett pancsolásba kezdenek. Az egyikük még a vállam is lefröcsköli, ahogy a vízfelszín fölé repíti játékká avanzsált prédáját. – Őrület. Ilyen csak a mesében létezik – ámélkodok és csutkára húzom a féket….

… mielőtt az epikus csata végkimenetelét leírnám, nézzük meg, hogyan is kezdődött mindez.

Szokásos módon a 4:00-ás kelés későinek bizonyult, a tervezetthez képest mindenképp. A süllős wobblerek, így teljesen haszontalanul lapultak táskám aljában. Igaz szürkületben még lehetett volna egy-két süllőhajtás, de a mai hajnal más volt, néhány apróbb küsz lézengett csak a kövek között. Érezték a kánikulát. Eltelt 20 perc és alig 2 rablást láttam. Pontosabban 2 rablást a móló lábánál, mert úgy 300 méterre, a strand bójáinál, mintha folyamatosan ugráltak volna a nagytestű halak. Először pontyokra gondoltam, de mikor egyszerre 5-6 ezüstös haltest vágódott a levegőbe, végre leesett a tantusz. Balinok vadásztak, nem is akárhogy. Olyat, hogy egyszerre ennyi balin raboljon már láttam, de hogy egyszerre ennyi ragadozó repüljön a felszín fölé még sosem.Egy percet sem gondolkoztam, már dobtam is le a textilt. A hűs hajnalban baromi jól esett a 26 fokos vízbe gázolni. Gázolni? Úgy futottam a ramazuri irányába, mint anno a fuldoklót látó Mich Buchannon. 😛

Lihegve álltam meg a mólóról látott rablások vélt helyén. Talán egy percig nézelődhettem tanácstalanul, mikor tőlem 20 méterre újra rákezdtek a „delfinek”. Őszintén mondom, szerintem élvezték a hajnali hűs levegőt azért ugráltak ennyire. Ha nem, akkor tényleg nem tudom az okát.

Szóval ott tartottam, hogy tőlem talán 20 méterre láttam meg az első és ezzel egy időben és egy területen az 5. rablást is. A csalim pont közöttük landolt, és igen, mindenki jól gondolja, egy métert se tekertem a csalin máris betámadta egy másfeles balin. Húztam, ahogy tudtam, de egyrészt nagyon jó erőben volt, ráadásul hiba esetére, nem volt nálam az ég-világon semmi. Egyetlen damil végén csüngő csalival gázoltam be. Egy bot, egy csali. Slussz.

A fárasztás közben iszonyat küszirtás zajlott le előttem, majd mintha elvágták volna. Közben tarkón ragadtam a balint, kifordítottam belőle a horgot és a farkánál fogva tessékeltem rajta vagy 3 kört, mire vízzel betakarva útnak eredt. Rendeztem soraimat.

Talán fél percet várhattam mikor tőlem jobbra újra elkezdődött. A második! dobásom sajnos rossz irányba ment. A következővel viszont nem tévesztettem. Újabb 1,5-es balin, újabb csata, még több adrenalin. És ez még csak a kezdet volt. A következő dobást ugyanis az egyik ilyen balinőrületen direkt túldobva indítottam volna, viszont a csali becsapódásakor felrobbant körülötte a víz. A közel 3-as balin nem sokat gondolkozott, egyből ledurrantotta a szája elé pottyanó csalit, majd őrült cikázásba kezdett. Közben nem mondtam, de a második balin kifogását követően a távolabb húzódó balinok után kellett mennem vagy 20 métert és csak itt vette kezdetét az első nagy csata, lásd bevezetés. Bocsi nem írom le még egyszer, nem vagyok horgászújság 😛 A lényeg, hogy a korábban beljebb húzódó balinok a fárasztás alatt visszajöttek felém és szinte körbevettek rablásaikkal. Félelmetesen jó élmény, leírhatatlan érzés volt ott állni abban a pár percben. Akár csak a következő 35-40 percben amíg az őrült Őnreggeli tartott.

A zárszót a 8. balin, a nap legnagyobb hala egy gyönyörű 3-as balin adta meg. Persze a vége felé, már eléggé szétcsapkodtam a vizet, még úgy is, hogy ha nem láttam rablást, akkor véletlenül sem dobtam vaktában. Egyet sem. Így elértem, hogy még a ritkuló rablások idején is max. 3-4 dobás kellett a kapáshoz. A fárasztás persze sok időt elvett, de hát kérem az az élvezeti része az egésznek.

A mondjuk szűk 3-as baller után viszont tényleg csend lett, talán kifogtam a karmestert, talán pont akkor törték át a napsugarak a vízfelszínt nem tudom, minden esetre véget ért a csoda. Én viszont teljesen fel voltam a pörögve, még nem tudtam hazamenni….

6:00-kor már egy másik közeli sétány partján álltam. Az árnyék miatt itt még elcsattant egy-egy hatalmas balinrablás, de mindennemű akrobatikus mutatvány nélkül, csak úgy szokásosan, egy dolgot leszámítva. Az árnyékos területen főleg a kisebb küszök bandáztak, a magányos balinok meg körülöttük. Egy-egy rablás előtt mindig lehetett látni, ahogy legyező-alakban menekülnek a kishalak (pont mint egy szép süllőhajtásnál). Nem minden ilyen fröcskölés ért rablással véget, de minden rablást megelőzte ez a jelenség. Én arra a következtetésre jutottam, hogy a balin óvatosan, de a tiszta víz miatt direkt feltűnően beúszik a kishalak közé, többször is… végül, ha hibát lát a rajban, csak akkor támad. A szűk óra alatt, míg ezekre az 50 méteres szakaszon hol itt, hol ott felbukkanó spriccelésekre és az őket okozó balinokra vadásztam, legalábbis erre jutottam. Ezt támasztja alá (szerintem) az is, hogy a víz felszíne alatt húzott csalikra egyáltalán nem reagáltak, míg a felszínen puttyogó, karcsú poperemmel 3 balint is felbosszantottam.

No, e három rabló aztán bepótolta a hiányolt ugrásokat, az égben küldve a poppert, hogy utána vetődhessenek. A játék kettőjüknek sikerült is, míg az utolsó nem volt ilyen szerencsés. Ő túl mohón kapta derékba az ívesen míves fadarabot és fennakadt a hasi drillingen. A mellettem sétáló család kisfiának örömére a fárasztás közben ezt a szaltót többször is megismételte. Jól küzdött, jól küzdött, de végül csak a sétány gyepén kötött ki Őkelme, egy rövid szemléltetés erejéig. Ja meg, hogy halas képanyag is készüljön bejegyzéshez.

Végül valami ütős befejezést kellene írnom a bejegyzéshez, de nem megy. Túl közeli még az élmény. Csak bambulok magam elé, gondolatban újra a Balatonban állok…

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s