A tilalom vége (Délután)

Kedves Olvasóm! Képzeld el, amikor 17 naphal becserkészése után fáradtan leülsz a fűbe, belekortyolsz a vizedbe, nézel magad elé és ekkor megjelenik két tenyérnyi naphalkirály…

… életem naphalpergetése, már ha egyáltalán van ilyen. 🙂

A naphal pergető horgászata nem olyan egyszerű ám, mint azt gondolnánk. Kivéve tavasszal, az ívás előtti időszakban, mikor csapatokba verődve megtámad mindent ami él és mozog (meg azt is ami nem). Ilyenkor milliónyi ivadék és ikra esik áldozatul ennek a színpompás ragadozónak. Mivel egy szem csontival 100% biztonsággal kifogható ez a hal, ésszerű lenne múcsontit, műszúnyogot vagy műgilisztát horogra tűzni, de az már nagyon elvetemült lenne. (Ettől függetlenül egyszer biztosan kipróbálom.) Nekem a kedvenc naphalcsalim a 2″ motorolaj Mann’s twister. Amikor vörösszárnyúra vagy naphalra “pergetek” ennek az egyébként sem túl nagy csali testének le szoktam csípni az első egyharmadát. A kis szájú halak így könnyebben beszippanthatják a lehető leglassabban vezetett csalit. A módszer ismertetése ennyiben ki is merült.

Majd elfelejtettem, egy napszemüveg sem árt, mert a tenyérnyi naphalak általában mélyebben bujkálnak.

A szokásos méret persze könnyen elárulja magát ideges uszonyremegtetésével.

A csalira visszatérve, azért is jobb kitartani a hagyományos twister mellett, mert így bármikor beeshet egy-egy sügér. Ma kettő is beesett, egyik a pitypangok közé, másik, meg a fűbe. Utóbbi annyira koszos lett, hogy inkább egyből visszadobtam.

Illetve, ha meglátunk a felszínen cirkálni egy bő kettes balint akkor elé dobhatunk. Azon meg kár meglepődni, ha hatalmas burvánnyal fordul rá a csalira (a valóságban ijed el 😉 ), lemerül, végül a part mellett egy kisebb példánnyá változva ragadja el a csalit. Ez az eset legalább 5-ször előfordult…

Ezek a balinok szemetek és simán kinézem belőlük a fenti esetet. Valahogy úgy képzelem el, hogy a nagy dög 2-es balin, ami már 3 perccel hamarabb kiszúrt engem, odasúgja az árnyékában úszó kisöccsének, hogy:

– Figyelj már itt úszik egy apró, de annál finomabb falat. Meghagyom neked…

Aki ismeri ezeket a csatornákat, az tudja miről beszélek. Ezeknél a csatorna-őnöknél nincs szeszélyesebb teremtés, legalábbis nappal. Viszont, mikor a nap elindul lefelé ők is megvadulnak… (igen, jól sejtitek, ez a mondat valóban azt jelenti, hogy ennek a peca-beszámolónak lesz harmadik része is 🙂 )

 

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s