Mék ö dzserk

Az előző bejegyzésben szereplő rángatócsali-sablonhoz tartozik egy kis leírás is. Ha az abban szereplő néhány tanácsot megfogadja egy kezdő wobbler készítő, akkor nyugodtan nekiállhat jerket faragni. Vagy szögediesen dzsörköt. 😉

A csali alakja.
Ez csak rajtunk múlik, bármilyen alakú fahalból lehet rángatós verziót készíteni, ha a következő pontokban leírtakat betartjuk. Én az 5 centis – svéd szemmel valószínűleg UL jerk – kategóriában a klasszikus „Slider” formát kedvelem a legjobban (lásd közzétett sablon).
Valaki a wobbler hátához is csinál sablont, én nem. Sőt, a hát szélességét  nagyon sokszor megváltoztatom, ami faragás közben kihat az egész csali formájára is. Hogy miért? A gyári rángatós csalik testét vizsgálva megfigyelhetjük, hogy sokkal kevésbé áramvonalas a kialakításuk, mint a terelőlapkás társaiknak. Leggyakrabban csak a négy él van letörve, míg a két oldal szinte teljesen sík marad. Én jobban szeretem a gömbölyű formákat, ezért kicsit több energiát fordítok a lekerekítésekre. Viszont, ha vékonyabbra hagyom a hátat, az, az alaposabb csiszoláskor a magasságából is veszíthet (legalábbis a sablonhoz képest), de ez nem gond, egyedi csalikról beszélünk.


Kényes egyensúly.
A csali súlyozása a kulcslépés. A mennyiség adott, hisz a csalinak éppen lebegni vagy éppen süllyednie kell. Na jó, mélyebb vizekre kicsit gyorsabban süllyedő csalit is készíthetünk, de az én véleményem az, hogy a jerkek inkább a sekély és tiszta vízbe valók. A konkrét mennyiség kimérésére sajnos nem tudok saját tippet adni, mert én szemre teszem bele az ólmot. (A rutin meg az évek, ugye… :P) Viszont van egy közkedvelt módszer. A testbe beleragasztják a drótozást (akár az ólmozás helyét is kialakítják), lelakkozzák pár réteggel. Ha ez megvan, ráakasztják a kulcskarikákat, horgokat, majd végül jöhet a kívánt ólommennyiség. Persze ennél a módszernél is meg kell becsülni az extra tömeget, amit a későbbi festék, alufólia, műgyanta ad majd, de mégis csak pontosabb, mint szemmel mérni. Mondom én, aki mindig szemmel mér mindent. (Jó ehhez az is hozzátartozik, hogy az egyik fiókom aljában még a kezdeti időkre emlékeztetve, legalább 2 tucat wobblerem lapul, aminek a mozgása pont olyan, mint egy vízbe dobott kőé. Kicsit sok lett beléjük az ólom, na, van ilyen…. )

Az ólmozás pozíciója már más kérdés. Erről egyértelmű álláspontom van. Azt javaslom, hogy a hasi horog környékére és közvetlenül a képzeletbeli középvonal alá helyezzük el az ólmozást. Az ily módon besúlyozott csali kellően instabil lesz a kitérő manőverekhez, de mégsem fog forogni a vízben. Persze ehhez a drótozást is megfelelő pozícióba kell helyezni. Ez eléggé tág intervallum, szóval nem kell aggódni a millimétereken, ha a fent javasolt ólmozást betartjuk, mozogni fog a csalink.


Apropó mozgás. A jerk olyan és annyiféle mozgásra képes, amennyit Te ki tudsz találni és véghez tudsz vinni. Kb. végtelenre. Egy –egy rántás hossza, ereje, a rántások kombinációja, de még a rántás után feszesen vagy lazán hagyott zsinór is befolyásolja a mozgást. Akkor most hogyan is kell mozgatni? Nem tudom a választ. Annyit tudok javasolni, hogy úgy, ahogy halat fogunk vele. Ez elsőre baromságnak tűnhet, de nem az. Csak a megfelelő alkalom kell és egy kis hit, hogy fogós csalit alkottunk és akkor a halfogásra sem kell sokáig várni.

/* A bejegyzésben szereplő bobler festésében Andris cimborám szabad kezet kapott. Én megcsináltam a pikkelymintát, majd rá bíztam a design véglegesítését. Szerintem elég pazar lett.

 

4 hozzászólás

    • Jó a kérdés! A deszkától az utolsó réteg műgyantáig magam csinálom kézzel. De! Mostanában elkezdtem kísérletezgetni. Ha más keze munkája is bekerül a csaliba az csak pluszt ad neki! Még egyedibb lesz!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s