Bokorugró villantó készítése

Szeretem a bokorugró műcsalikat, főleg a tücsök twistert. Egy hínárral benőtt csatornára viszont sokkal jobban illik a bokorugró hármashoroggal szerelt támolygó villantó. Úgy gondoltam, ha már nekiállok felspécizni a horgot, akkor gyorsan készítek egy villantót is….

A villantó készítéséhez szerencsére nincs szükség túl sok alapanyagra. Vörös – és sárgaréz, illetve acél lemezekkel a teljes színskálát lefedhetjük. Legkönnyebben a vörösréz formálható, első villantómat is ebből kalapáltam.

  1. A sablon elkészítése nagyon fontos! Ha megvan a villantó elképzelt formája, akkor a sablont a képzeletbeli tengelynél  hajtsuk félbe és így vágjuk ki ollóval, hogy biztosan szimmetrikus legyen.
  2. Jelöljük fel a lemezre a villantó körvonalát és egy lemezvágó ollóval vágjuk ki minél pontosabban.
  3. Egy éles reszelővel finomítsuk le az éleket.
  4. Pontozzuk meg, majd fúrjuk ki a furatokat, lehetőleg állványos fúróval. (Én ezt első, roham tempóban készített villantómnál kézben tartott fúróval és szintén kézben tartott lemezzel csináltam. Az első furatnál nem is volt gond, de a hitvány fúrószárnak már ennyitől kiment az éle. A második furat ezért egy kicsit elmászott. Szitkozódtam is egy sort, feleslegesen, mert a próbán tökéletesen működött a csali)
  5. Kalapáljuk formára a csalit. Na ennél, a legfontosabb lépésnél nem adok tanácsot, főleg egyetlen elkészített támolygó után, ami ráadásul elég kókler megoldással készült. Csapágygolyót kerestem, végül egy kerti csap fogantyújának a 10 mm-es gömb végével kalapáltam formára a kis támolygót. Egy fatuskón. Nem a legszofisztikáltabb módszer, de elsőre bejött. Talán ennek a durva formázásnak köszönhető, hogy még az elcsúszott furat ellenére is szépen mozog a csalim. 🙂

Ha kész van a villantó, akkor jöhet a bokorugrásért felelős alkatrész, a védett hármashorog (Benyus után szabadon).

  1. A méretre vágott 14-es citerahúrt légykötő cérnával erősítettem a horoghoz.
  2. A cérna rögzítésére bőven megteszi a pillanatragasztó, de én ennél egy kicsit esztétikusabb megoldásnak tartom a körömlakkot. Természetesen vér-piros színben.
  3. Utolsó lépésként a horog hegyéhez hajlítjuk a hangszerdrótot, majd méretre vágjuk. Ennek az optimális hosszát még ki kell kísérleteznem… hínárba egyáltalán nem akadok, a csukákról meg még nem tudok nyilatkozni, mert a rövid, bő fél órás teszten nem volt rá jelentkező.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s