Életem cserkelése

Egérárpa. Amennyire szerettem gyerekkoromban – főleg letörni és mások ruhájába beledobni  a kalászát – most annyira gyűlölöm(?). Nem is, ez nem igaz. Bár elszáradt kalásza átszúrja a túracipőm gyöngyvásznas részeit és zoknimat, ami elég ahhoz, hogy minden lépésnél fájdalmas szúrások tucatjait érezzem, mégis élvezem. Egyedül vagyok egy elhagyott csatornaparton és manapság ezért szenvedni kell….

…de megéri, mindennél jobban megéri. A csatorna csúcsragadozója, a falukhoz közeli szakaszokon még mindig az ember.  Ott a letört nád, pikkelyek, szétdobált halfejek és halbelek mutatják mindezt. Pár kilométerrel odébb, a susnyásban már más a helyzet. Néhány beálló van csak, azok előtt is minimum 3-4 méter tömör hínár, békalencse, nád és további ezerféle vízinövény.

Én itt, ezeken a helyeken, ahol a valódi csúcsragadozók az öreg Őnök, itt érzem igazán jól magam. Itt, ahol a kíváncsi őzgida, aki még nem látott embert, megengedi, hogy pár méter távolságra megközelítsem.

Egyik hétköznap este bicikliztem ki a korábban felfedezett, háborítatlan szakaszra. 19:00 előtt pár perccel álltam meg az első beállóban vállamon a kerékpárral. Az utolsó 50 méter egy akácoson keresztül vezet, amin nem igen érdemes gumikerekű járgánnyal áthajtani. Az első helyen, ami a fenti képen is szerepel, jól látszik, hogy jobbra, a belógó fák után van egy összeszűkülés. Az első pár dobást, még a másik irányba, a nyíltabb terepre intéztem, közben mintha jobbról, a hínár alól egy tolóhullámot láttam volna meg. Odadobtam, mire egy menekülő hal burványa lett a válasz. Gondoltam sütkérező pontyot vagy amúrt zavartam meg, de azért a biztonság kedvéért dobtam oda még egyet. A sodrással szemben puttyogtattam a kis poppert. Az áramlás kitolta a belógó fák előtti, sűrű hinaras szélébe, ezért nyújtózkodnom kellett, hogy ne akadjak fel. A fa tövében növő vízigaztól éppen nem láttam a csalit, mikor a hatalmas burvánnyal egy időben valami ki akaratra tépni kezemből a botot. A 2,70-es Skeletorral és az azon lévő 12-es fonott – 20,5-es monofil kombóval sokkal inkább nyeregben éreztem magam, mint legutóbb a 6-os nanoval, de a 2 kilós ballert kiemelésnél így is át kellett húznom a hínár- és békalencsemezőn.

Első hely, első hal, nagy volt az öröm. Koncentrációm kicsit le is csökkent csak úgy puttyogtattam tovább a poppert az ígéretes helyeken. Az eredmény 1 brutális kapás, mikor a 2-es balin és a popper két különböző irányba repül, illetve egy pár balinkifli után leakadt, kilós példány. Ez utóbbit már több méterről észrevettem, ahogy ráfordult a popperre, az felejthetetlen marad.

A rövid szakaszt még visszafelé is megdobáltam, de úgy tűnt a háborgatásból aznapra elég volt nekik ennyi. Csüggedni nem volt okom, mert várt a következő 1 órás etap, a szürkület.

Itt amennyire süket volt az első fél óra, annyira töményre sikeredett a befejezés. Fél óra, 5 kapás, 1 hal. Az az egy viszont brutális, bőven 2 kiló fölé hízott balin volt. Annyira éhes vagy mérges volt, hogy a popper teljesen eltűnt a hatalmas szájában, még szerencse, hogy nem okozott nagy kárt odabent a két drilling.

A hatalmas burvánnyal járó kapásokat egyszerűen nem tudtam megszokni. Mindig elállt a lélegzetem, amikor a felszínen bukdácsoló popper alatt felrobbant a víz. Úgy érzem már csak az adrenalin-növelő kapások miatt is egyre gyakrabban fogok poppert csatolni a zsinórom végébe.

/*A lábamról nem csináltam képet, mert a vágások, karmolások, kiütések miatt a végén még felhívnak a Dr. Tóth című sikersorozat készítői, hogy vendégszerepeljek a Veszélyes gyomnövények című epizódban, természetesen, mint paciens.

5 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s