EZ braid és Sony HDR AS20 teszt a Benta Tavakon

Sok szempontból volt első a mai horgászat. Idén először jutottam le a vízpartra, most próbáltam ki először élesben a Sony akciókamerámat (videó hamarosan), és az előző bejegyzésemben szereplő fonottat is első alkalommal izzasztottam meg…

Az évadnyitó pergetésre Andris cimborám és – a női horgászat népszerűsítése érdekében – párja, Tündi is elkísért. Tél révén nem terveztünk túl korai kezdést, amit később sem bántunk meg, még annak ellenére sem, hogy 9:30-kor verőfényes napsütésben állítottuk le négykerekű járgányainkat. Csukafogás szempontjából a ragyogó napsütés nem sok jót ígért, maradt hát a reménykedés délutánra jósolt felhősödében és persze ez egyre erősödő szélben. Hisz tudjuk, “No wind, no pike!”

Igen, PIKE! Csuka! Így tilalom idején. Etikátlan? Egy mesterséges tóba telepített csukapopulációt aligha a természetes ívás tartana fent, ezért a tilalmi időszak is csak egy felesleges intézkedés lenne. Sőt, meg merem kockáztatni, hogy jobb ez így. Ugyanis amíg tilalmi időben van hova menni, addig a kisördög sem visz senkit kísértésbe. A természetes vizeken pedig, csukamama és csukapapa teljes nyugalomban, horgászoktól mentesen tarthatja meg az ilyenkor épp aktuális évi nászát.

A zsinórteszt

Mielőtt pontosan délben megérkeztek a remélt felhők és velük együtt az első csukák is, egy véletlen “találkozásnak” köszönhetően, tökéletes lehetőségen adódott az új zsinór tesztelésére. Már az összes létező gumiherkentyűmet felaggattam a drótelőke végébe, mikor a tűző napsütésben olykor-olykor beváló támolygók kerültek sorra. Egyszer csak, a nagyon sokadik dobásra egy elnehezedős kapásra vághattam be. Az akasztást bizonyára megérezte ellenfelem, mert egy röpke 10 méteres kirohanás volt a válasz. Nagy csukát sejtve elindítottam a kamerát. Közben halam megállt egy helyben és gyanús pumpáló mozgást kezdtem el érezni. Rögtön tudtam, hogy kabátba akasztottam valamit és ez a fárasztás alatt egyre biztosabbá vált, de egy-egy “tökéletesen harcsásan” kivitelezett kirohanás néha azért felcsillantotta egy esetleges nagybajszú reményét. A fárasztás vége felé mikor már csak egy helyben pumpált a hal tudtam, hogy egy böszme békés jószággal van dolgom. Vele.

A zsinór egy óra horgászat és egy brutál erős ponty “Rückwarts”-ben történő kifárasztása alatt jelesre vizsgázott, de a java még hátra volt. Azt hozzáfűzném, hogy tegnap este eleve nem sikerült feltöltenem rendesen a dobot, egyrészt, mert ez a zsinór tényleg közel lehet a rá írt átmérőhöz, másodsorban pedig elfelejtettem alátétzsinórt venni. 🙂 Ennek ellenére hihetetlen nagyot tudtam dobni, ezzel a vékony kanóccal, még 6 órányi folyamatos pergetés után is, mikorra lekopott róla a – remélem csak a színezésért felelős – bevonat. Először az alábbi képen látható golyócskákban gyűlt össze ez, a kezet és gyűrűket egyaránt befogó színezék, majd egyszerűen csak kifehéredett az első tíz méter, na, van ilyen! 😛 Az, hogy az erősségéből is vesztett volna, nem tűnt fel.

Összegzésül: jól dobható, mert vékony, ereszti a színét (de nagyon) ennek ellenére erős marad!

A böszme potyka után (bár előtte már vagy százat dobtan a kanállal) három dobáson belül még két bajuszos verte le a kanalat. Az első megint csak a farkával, a második viszont már a fejével támadt neki. Utóbbiról lőttem csak képet, igaz rögtön két darabot. Ezen a ponton rá kellett jönnöm, hogy ma ezen a tavon ez a drillinggel szerelt csali egy veszélyes és sportszerűtlen fegyver, ezért gumira váltottam.

A csukák 1. támadása

Most ugrok egyet az időben. 12.00 – 13.00: izgalmas időszak; 3-an 6 csukát tereltünk partra.

Andris -Tündi: 1 – 0

Andris – Tündi 1:1

Andris – Tündi 2:1

Andris – Tündi 2:2 (a családi csuka)

A csukák végső támadása

15:00 – 16:00, Andris (6) elhúzott, Tündi (4) szorosan a nyomában, nekem (3)csak egy jutott, de mekkora!

Majd elfelejtettem, egyik csukánk ezt hordozta oldalában, ettől függetlenül étvágyánál volt.

Viszlát Benta Tavak, jövünk még!

Egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s