Létezik olcsó, vékony, erős és divatosan sárga fonott zsinór? Igen! EZ…

Érdekes dolog a marketing… manapság mindenki vékony fonottal pecázna, mert UL bothoz az illik, meg a sárga szín, természet csak a láthatóság kedvéért…

És tényleg. Valóban. Én is. Ma is vettem egy tekerccsel. Mindent meg lehet magyarázni, mindenhez lehet ideológiát gyártani, de legfőképpen mindent el lehet adni, a maga idejében és helyén. Ha nem tudnék arról, a horgásztudásom fejlődése szempontjából roppant fontos tényről, hogy létezik sárga színű fonott, vajon hiányozna? Mindegy mi a válasz, hisz tudok róla. 🙂 A fent felsorolt, többi tulajdonsággal meg eleve kár vitába szállni. Ki ne szeretne olcsón vásárolni, ki ne tekercselne vékonyabb kanócot a dobjára, ha biztosan tudná, hogy az megfelelő erősségű és kopásálló lesz? Mert nemcsak távolabb, pontosabban is lehet ám dobni a vékony fonottal. A kopásállóság már egy más kérdés (sőt bizonyított hátrány, ezért inkább ne is feszegessük. 🙂

Lehet-e ilyen zsinórt venni? Lehet. Ott van például a nanofil (sokan imádják, olyannyira, hogy mást már nem is használnak, emellett kb. ugyan ennyien gyűlölik). 5 ropis árával nem számít túl drága zsinórnak. De ott van a más kategóriában játszó sárga ET zsinór. 10-es méretben Steve nád közül röptette a csukákat vele. És végül itt van ez az EZ. A szuperolcsó, szuperzsinór. Erről a kanócról tegnapig egyáltalán nem hallottam. A neten keresgélve se találtam sokkal több infót, a hivatalos marketingszöveget leszámítva. Ja és egy vásárlói commentet miszerint ez a zsinór mindenféle csomóval szakad. Áááá, erre nem építhetek, mert ki az aki vékony fonottat csomóz. Ha valaki magára ismert, most azonnal tekerje le az orsójáról és küldje el nekem a zsinórt, azokat nem arra tervezték. 😛

Na, de térjünk vissza erre a konkrét tekercs EZ-re. Papíron, azaz a doboz alapján minden tekintetben teljesíti az általam elvárt követelményeket:

1. Vékony. (Sokkal vékonyabbnak tűnik, mint az ugyanilyen névleges átmérőjű 0,12-es fireline zsineg)

2. Fonott. (3 Dyneema szálból szőtték a pókok)

3. Erős.

4. Brutál olcsó! (Ez a legnagyobb előnye, ugyanis a vékony fonott gyorsan kopik (még a drágábbak is). Ennyi pénzért meg kopjon nyugodtan.. 🙂 )

5. És SÁRGA!!!

Látatlanban, pontosabban kizárólag a látottak alapján (és talán a Spiderwire név miatt) én most azt mondom, hogy ez a zsineg mindenképpen megér egy próbát. Ha nem szombaton az is kiderül!

Addig is, míg ki nem derül, hogy olcsó húsnak valóban híg-e a leve, olvassátok el Steve legutóbbi “vékony fonottas” kalandját: itt.

17 hozzászólás

 1. “mindenki vékony fonottal pecázna, mert UL bothoz az illik”…
  Nem! UL bothoz vékony MONOFIL illik. 🙂 Abban a pillanatban ugyanis, ahogy egy fonottal megerőszakolja az ember a 1-3 grammos könnyű botot (mert ez az ultrakönnyű kategória, nem a 10-20 gramm, ahogy sokan képzelik!), az egész felszerelés megszűnik UL-nek lenni…
  (Megj: itt nem arról van szó, hogy a mono jobb, vagy a fonott, de az UL peca lényege a finom megoldás és hogy esélyt adunk a halnak is. Egy 5 kilót bőven bíró fonott zsinórnál erről nem beszélhetünk, gondolom, ez vitán felül áll).

  • AMEN. Minden szóval egyetértek. De győzz meg erről egy nanofilmániást! 🙂

   Itt szerintem, csak az UL-L-M-XL-XXL-… kategóriadefiníciókkal van a gond. A fejekben. :|)

   Ez a zsinór egyébként egy 2.70-es 7-28-as skeletorra megy, arra minimum ilyen “erős” kell, ja és egy 4000-es Shimire! 😉

   • Attól függ kinek mi az UL?
    Nekem az UL, az a 0-3 grammos privi, amihez az életben nem használnék fonottat, nanot meg még úgysem! 😀

    Van egy 1-6 grammos magprom, na az is neccesen UL, mert többet tud a 6 grammnál, azt sem használtam még soha fonottal!

    A 2-8 grammos magpro meg már főként nem UL! 7es thrill, 5ös popper meg sem kottyan neki, na erre kerestem vékony fonottat, ami nekem a 0,06os, esetleg 0,08as kategória. Ez egy elég univerzális pálca. Általában balinozok vele wobblerekkel, de gumizni is szoktam vele nagyobb sügér, süllő, kősüllő, esetleg csuka reményében. A másik dobon itt is mono van, de bizonyos helyzetekben a fonott jobb, ilyen a nagyobb távolságra történő gumihalas peca is.

   • Te, a nanofilmániás külön kategória. Sokat horgásztam én is vele, az ördög találmánya. 🙂 Egyszerűen nem hiszem el, hogy épelméjű ember komolyan és minden megjátszás nélkül megszeresse azt a szemetet! Biztos vagyok benne, hogy minden esetben ott van mögötte a DIVAT (így, nagy betűkkel), azaz “mekkora ász vagyok, csak nanoval pörgetek, vazzeg!”. Ez kb olyan, mint az only-multi kategória.

   • Szerintem azért létezik egy nagyon szűk okos-nanohasználó-réteg is, mondjuk olyan 20-80% lehet az ésszel használó vs. divatdiktátor arány. 20% azért használ nano-t kicsi gumikhoz, mert tudja miért jó, de ismeri a hátrányait is. A maradék 80%, azért használ nano-t, mert az hallotta és olvasta, hogy brutál jó, de közben szidja, hogy miért szakadt be a 7000-es wobbler… 😉

   • Különben ebben is van valami, mert mi a sportszerűbb? Élvezkedni 10-es monofillal, reckírozva hogy a szerencsétlen hal szájában marad a csali, vagy 10-es fonottal nyomni, ami biztosan nem szakad el…. (segítek: egyik sem az, de az egyik humánusabb. 😀 )

   • “Sportszerű” meg “humánus”…ugyan! 🙂 Én szerintem nem megengedhető, hogy pergetéskor műcsalival távozzon a hal. Az Ul technika lényege nem az, hogy szándékosan minél gyengébb felszereléssel horgásszunk, hanem hogy olyan helyzeteket is meg tudjunk oldani amit máshogy nem.

 2. Én legutóbb ET POWER BRAID TEFLON SÁRGA fonottat használtam, ami olcsóbb kategóriás zsinór, és meg voltam elégedve vele. 0,10-es ha jól emlékszem 8 kilót bírt. És 150 m-es tekercs azt hiszem olyan 3000 körül volt…..
  Kíváncsi leszek a tesztre, hogy ez milyen, mert lassan nekem is kellene vennem új madzagot! 😛

 3. Nem tudom, kinek mi a baja a nanoval, bele kell kotni masfel meter fluorocarbont (Albright csomoval), a kopasnak legjobban kitett reszt es maris tokeletes. de biztos csak a divat miatt hasznalom en is. Azert megneznem, hogy 8-as nanot (a tenyleges atmeroje kb 0,12-es) milyen monofil zsinorral tudjatok leutanozni, hogy ne is nyuljon, meg erzekeny is maradjon akar kicsi gumirol, akar mini wobblerrol van szo.

  • Szia.

   “20% azért használ nano-t kicsi gumikhoz, mert tudja miért jó, de ismeri a hátrányait is.” = van aki nem divatból használja 😉

   Én is fluorokarbont szoktam kötni a 0,04-es fonottam elé (mert én is használok ám ilyesmit), mikor kis gumival pecáztam és megoldotta a kopás problémát, részben, mert az ilyen vékony zsineget a gyűrűk így is koptatják, ami az első jópár métert érinti.

   De számos eset van, amikor nem is kell leutánozni, pl. vertikál peca, amikor nem kell dobni, amikor ez a bekötés csak hátrány….

   A másik amihez muszáj saját álláspontot írnom, az a kis wobblerek. Ezeknek az apró wobblereknek a használatánál szerintem egyáltalán nem hátrány, ha nyúlik az a damil. A dobástávból adódó egy két méter minusz pedig, inkább kihívás, mert 10-ből 1 eset az amikor nem tudsz közelebb cserkelni és egy fain 16-os monoval megdobni a halacskákat:)

 4. Milyen esélyt adsz a halnak, ha egy vékony, ezáltal gyenge monofillal horgászol? És mondjuk beleszakad a hal szájába egy wobbler, körforgó, vagy akármi? Esélyt további küzdelmekre. Aki kitalálta, hogy a vékony zsinórokkal kell esélyt adni egy halnak, annak szeretnék a nyakára tekerni néhány spulnival…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s