A bajszos-vadász pocokbobler

„Csónakunk csendben csurog, meglepően csendben. A nagy harcsa megfogása óta eltelt 3 hét, azóta még jobban vágyok a következő bajszosra, talán ennek köszönhető a nagy csend…

A nyugalom nem tart túl sokáig, Jani halat akaszt, védekezése alapján egy kisebb harcsát, de pár méter után lemarad. Negyed órát csurgunk a következő akcióig, táram második hala, egy balin ezúttal csónakot ér. Épp a horogszabadítással bíbelődik, mikor én akasztok. A sötétben elsőre nem látom a felszínen pocskoló halat, de védekezése alapján csak jász lehet a tettes. A jó kiló fölötti példányt óvatosan húzom a csónakhoz, ott mégis megriad és egy őrült headbanggel kirázza szájából a vastaghúsú, harcsás kampót. Nem jászra tervezték, na.

Jani félóránként-óránként újabb balint fáraszt, miközben én csak tekergetem az orsómat. Az igazság az, hogy kevesebbet is dobálok a part felé, mert a mederben mindig meglátok egy V-alakú hullámot. A harcsákat meg hiába kergetem, egy-két lekövetésig és egy óvatos ütésig jutok, végül a partszéli vízből megszán egy balin. Mondanom sem kell, Jani itt is halat akaszt, így duplát fotózhat.

Halas lett a kezem, megnyugszom és újra a V alakú hullámok felé fordulok, de már nem egyedül. Cimborám is szeretne harcsát fogni. A bajszosok vagy más hatalmasabb erők ezt másképp gondolhatják, mert a változatosság kedvéért onnan is balint fog…

Egy kiszélesedő kanyarhoz érünk, amikor meglátok négy, felénk haladó V alakú hullámot. Ritkán látni ilyet. A következő dobás tökéletesre sikerül. A wobblert pár méterre a harcsák előtt tudom elvezetni, minden pillanatban benne van a kapás. A pulzusom ilyenkor mindig felgyorsul, főleg most, mikor hirtelen mind a négy hullám a wobbler felé fordul, majd eltűnik. Ez két dolgot jelenthet, elijedtek vagy szagot fogtak. Az elsőre gondolni sem akarok. Mindjárt a csónaknál van a csali és semmi, gyanút fogtak – sóhajtom magamban – amikor a csónak farától alig 1 méterre megáll a kezemben a hajtókar, mintha elakadnék. Bammm, durrantok oda neki ösztönösen. A harcsa rögtön a csónak alá tör és már  úszna is mélybe, de a legutóbbi nagy harcsa óta 20-as fonott van az orsómon és az ehhez beállított fék ezt nem engedi…”

A fenti sorokat képeim téli rendezgetése során találtam a minap és rögtön eszembe jutott, hogy adós vagyok egy bejegyzéssel. Ha másért nem, legalább a nyerő csali bemutatása miatt, érdemes közzétennem. Nincs teljesen befejezve, de jó ez így. Az aznap éjjel eredményes csali a címlapfotón látható harcsás pocokbobler volt. Ez a csali, ha nagyon lassan húzóm, akkor szép V alakot rajzolva teljesen a felszínen jön, ha kicsit nagyobb tempót diktálok, akkor pedig közvetlenül a felszín alatti 40-50 centis vízrétegben.

4 hozzászólás

  1. “A fenti sorokat képeim téli rendezgetése során találtam a minap”
    Már majdnem azt hittem, hogy nagyon penge a memóriád! 😀
    Remélem jövőre is jók lesznek ezek a pecák!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s