A kajak szállítása

Aki kajakot akar venni és nincs Balaton-parti nyaralója, annak muszáj lesz a kajak-szállítmányozás témakörével egy kicsit többet foglalkoznia…

Én könnyű helyzetben voltam, hisz egy rutinos kajakos pecástól vásároltam a hajómat. A kajakon kívül, így rengeteg hasznos tanáccsal lettem gazdagabb. Továbbá, az autók iránti vonzódásom is jól jött, ezt mindjárt kifejtem bővebben is.

A kajakot valahogy a víz közelébe kell juttatnunk, ez tény.  A vízig vezető út legnagyobb részét hajónk minden bizonnyal az autó tetőcsomagtartóján fogja eltölteni. Ehhez elsősorban kell egy autó, de ennél sokkal fontosabb a megfelelő tetőcsomagtartó. Mikor eldöntöttem, hogy megveszem a Tarpont, egyből beleástam magam a témába. Sajnos gyorsan rá kellett ébredjek, hogy mind az új gyári tetőcsomagatartóknak, mind a komolyabb (Thule) univerzálisabb daraboknak igen csak megkérik az árát. Ekkor kezdtem el nézelődni az utángyártott alkatrészek között, hát ők sem nyerték el  a tetszésemet. Az olcsóbb darabok vékony acélból készültek, amire mindenképpen plusz polifoam avgy egyéb védőborítást kellett volna készítenem, ráadásul ezekhez megint csak plusz költséget jelentett volna a magyar vizek partján, sajnálatosan “kötelező” zárszerkezet. Bánta már antennám a szabadban parkolást, így ennek a zárnak a meglétét mindenképpen megfontolandónak tartom. A vésgő megoldást egy minőségi, de használt alkatrész beszerzésében láttam, de ez rengeteg időt és energiát felemésztett, mígnem egy véletlen kapcsán ráakadtam az interneten a megfelelő darabra:

Gyári példány, így könnyen felszerelhető a családban lévő két ugyan olyan autó bármelyikére, ráadásul jobban is tart (szerintem).

Alumínium profilból készült, középen GUMI borítással és itt nem véletlenül szedtem nagy betűkkel a gumi szót. Utólagos tuninggot ez a tartó nem igényel és szerintem így a kajak sem tud olyan könnyen elmozdulni.

A második lépés a tetőcsomagtartóhoz való rögzítés. Ezt a kérdést könnyen megoldottam, két direkt kajakszállításra ajánlott, jó minőségűnek tűnő heveder beszerzésével. Ezen nem hiszem, hogy érdemes spórolni, a kajak árához mérten elenyésző tételről beszélünk.

Bár a két heveder stabilan rögzíti a kajakot, ahogy a mondás tartja, jobb félni, mint megijedni. Ezért vettem két vékony, de erős perlon-madzagot, amivel először a vontatószembe és a vonóhoroghoz kötöttem ki a kajakot. A másik autón alternatív megoldásként a tetőcsomagtartóhoz visszafelé kikötve rögzítettem a kajak orrát, illetve farát. Ez a megoldás tetszik a legjobban. Felfelé a heveder, amúgy sem engedni elmozdulni a hajótestet, az előre illetve hátra csúszást pedig a két perlon teljes mértékben megakadályozza.

A fenti eszközök segítségével már autókázhattam kajakkal a tetőn és az áramvonalas testnek hála még a fogyasztásom sem lett sokkal magasabb. De ezen a pontos találkoztam volna  következő kihívással, ha Csaba nem említette volna a kajakszállító kiskocsi előnyeit. Ezzel a megoldással meg sem kottyant az az 500 méter, amíg a vízhez jutottam. A Tisza töltésének tetejére nem mondom, hogy simán felhúztam a vontatmányomat, de aki nem akar kerülni az szenvedjen csak egy kicsit. A ballonos kerekekkel a bokáig érő sárban is sikerült egyszer majdnem elakadnom, de végül lejutottam a partra. Enélkül ekkor távon egyedül cipelni a kajakot és utána újabb körökben a maradék felszerelést… őrültség. Ilyen helyekre egy ilíen kétkerekű szállítóeszköz több, mint elengedhetetlen kellék.

Végül elértem a vizet. A kajak szállítása innen a legegyszerűbb, csak egy evező és jó sok energia kell hozzá. 🙂

2 hozzászólás

  1. Én a barkácsmultikban kapható racsnis spaniferekkel fogattam le anno a Caper Anglert, de a K-Largo jóval hosszabb és nehezebb is annál, ott nem tartottam elegendőnek a két rúdhoz rözgítést, ezért a kajak két végét lekötöttem a Corolla első és hátsó vonószemeihez még két spaniferrel (még az a jó, hogy elöl hátul is szimmetrikusan mindkét oldalon van vonószem)

    A parton mozgatás a Caper-rel nem volt nehéz, simán egyemberes móka, de a K-Largó nevetségesen sokkal nehezebb test, ott nekem is kell egy trolley idővel…

    mondjuk milyen szívesen szívnék végre megint a vízparton…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s