Az RSD felfedezése

Valamikor szeptember közepén, a tengeri horgászkalandjaim között elhatároztam, hogy komolyabban bejárom a közeli RSD vizeit. Először 3 éve kalandoztam a Dabas környéki csatornákon, majd másodszor és egyben utoljára tavaly előtt lógattam műcsalit az RSD vizeibe, akkor éppen a Molnár-szigetet megkerülő mellékágba. Mindkét alkalommal összehalaztam a kezemet, köszönhetően a sügéreknek.

A “komolyabban is bejárom” elhatározásból kicsit alább adtam, az esősnek ígérkező reggelen negyed 9 körül sikerült  elindulnom. Nem éppen horgászhoz méltó időpont, de ez van. Lustaságomnak hála bőven lekéstem a legjobb időszakot.

Szerencsére előző este a GPS-be elmentettem a térkép alapján legígéretesebbnek tűnő helyszíneket. Itt hadd említsem meg, hogy a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség honlapjáról mennyire részletes és nem utolsó sorban pontos vízterület megnevezésekkel ellátott térkép tölthető le. Aki horgászott már pl. a XXX-as csatornán, az tudja mennyire hasznos lehet ez egy éppen odatévedő pecásnak. Na jó, van GPS-em, sőt online Google Maps is a telefonomon, de a környékbeli kis csatornákról egyik sem mondja meg, hogy horgászhatok-e benne vagy nem…

1. helyszín a nagy hídláb. Az előző este összekészített 1,5 – 5 gramm közötti jigfejekkel esélyem sem volt – a helyiek szerint szokásosnál sokkal erősebb – sodrást meghorgászni. Pár csalit beáldoztam a makacs próbálkozásom közepette, de a rajtam kívül ott horgászó 4 helyi erő csomagolását látva beláttam, hogy nem kell erőltetnem a dolgot. Az egyetlen kishalas kolléga épp méret feletti süllőjén kívül, mely a hajnali derengés majd a gasztronómia áldozata lett, senki nem érintett halat. Fél órája küzdöttem az erős áramlással, amikor balinrablásra lettem figyelmes. Majd még egy burványt láttam meg a sodrás közepén. Utána a lábam előtt hajtotta egy őn koma a kőnek a snejdereket. Elsőre teljesen elfelejtettem, hogy apró wobblereim is a táskámban lapulnak ezért az éppen a kapocs végében csüngő, kis fehér koppintót suhintottam az aktuális burvány irányába. Talán a második vagy harmadik dobásra meg is lett az első baller. Majd fél óra csend és tovább is álltam.

2. helyszín a kis hídláb. Két kishalas kolléga teljesen elfoglalta az egyébként roppant szimpatikus helyet, így maradtam az itt is elemükben lévő balinok üldözésénél, egy roppant apró, de annál mohóbb őnöcske bánatára.

3. helyszín a már korábbról ismerős Molnár-sziget hídja. A kis ágban kb. 0,5-1 méter mély, fenékig átlátszó víz csordogált visszafelé. Felszínén békalencsemező borította, a sodorvonalnak nehezen nevezhető vízközép viszont tele volt ivadékhallal. Rablás viszont egy szál se. Az apró twiterekkel bodorkák és pirosszárnyú keszegek idegeit borzoltam egy darabig. A hegyes horgaimat sajnos szerencsésen elkerülték, nem úgy, mint az egyik twistergyilkos bodorkaraj fekete – akarom mondani csíkos – báránya.

Itt a lépcsőmászás közben több száz spanyol csupaszcsigabigával találkoztam, és volt köztük egyetlen, bár nevéhez hűen valóban nagy meztelencsiga is, talán ő volt az alfa példány. (Ezt a kifejezést egyébként pont előző nap hallottam egy sci-fiben és az utána megnézett animációs filmben is, micsoda egybeesés)

4. helyszín Duna-Tisza-Csatorna és Duna-völgyi-főcsatorna. Hazafalé megálltam egy kisebb csatornánál, ahol az erős áramlásban irdatlan mennyiségű kishal gyűlt össze. Rablásnak nem nevezném, de időnként úgy tűnt, mintha megriadnának valamitől. A brutál hinaras, fenékig áttetsző víz igazi kihívást jelentett, de egy bő óra alatt sikerült néhány sügeret és egy kisebb balint lefotóznom, rengeteg óvatos ütés, kapás, csalirongálás és leakadó hal mellett. A tiszta vízben és a sűrű növényzet között élő apró ragadozók hihetetlen szép színekben pompáztak.

5. helyszín a végére hagytam a legbiztosabb pontot a Sári-zsilipet. Itt majd egy tucat sügeret csaptam be, mire kitanulták a csalivezetési stílusomat. 🙂 Közben az egyre sötétebb felhőkben megérkezett az ígért eső is, véget vetve a szerintem elég jól sikerült RSD-s ismerkedős napomnak.

 

 

 

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s