Jászok a rohanó világban

„Rohanó világban élünk. Ez nem közhely, nem panasz, ez a szomorú igazság.” – gondolkodtam magamban miközben a rozoga kerékpárom nyergében izzadtam a ragyogó reggeli napsütésben.

Sietnem kellett, mert az autószerelő – formás női idomokkal és időpontfoglalásokkal teli – olajfoltos naptárján már csak ez, az egész reggeli horgászterveimet kettészelő időpont volt szabad, hát siettem.

Akárcsak 2 órával korábban az ellenkező irányba, még sötétben, balinozni. A lezárt töltésen autóval megközelíthetetlen terepet motorral is meg lehetett volna közelíteni, de az sajnos nincs, így maradtam a sportosabb és sokkal halkabb pedálos kétkerekűnél. Utóbbi járgány hatalmas hátránya, hogy lassú. Persze erre megoldás lehetett volna a még korábbi kelés, de a szűk 4 órányi alvást, így sem nevezném elegendőnek, hát inkább siettem.

Mostanában nem láttam a napfelkeltét, így negyed órával elszámoltam magam. Ennyi kiesett a legjobb időszakból, ami e roppant rövid horgászaton nagyon hiányzott. Nem úgy, mint a rozoga biciklim rozsdás fékjének fémesen visító sírása, a hajnali madárcsicsergésben lesében kuporgó vadásznak.

Egy visszafogott intés és fejbiccentés után, sűrű Miatyánk mormolgatással és görcsösen előre néző tekintettel haladtam át a célterületen, reménykedve, hogy nem kapok sörétet a seggembe az elcseszett reggelért. Szerencsére ólmozatlanul értem a folyópartra. És most vagyok bajban, mert a látvány, ami ott fogadott leírhatatlan. Az, akinek már volt szerencséje hasonlóhoz tudni fogja, miről beszélek.

A szürkületi szélvízben balinok üldözték az ivadékokat, az áradás miatt víz alá került bokrok és fák ágai között ívó halak pocskoltak, a sodorvonalban hatalmas jászok loccsantak fel vagy épp óvatos szedéssel rántottak víz alá valamit a nyárfaszöszfoltok közül. Tudtam, hogy ez az a pillanat, amikor jókor vagyok és jó helyen.

Az itt már számtalanszor bevált csöppnyi kék wobbleremet első dobásra leverte egy kisebb balin, a másodikra egy böszme példány, ami kiemelés előtt leakadt, harmadikra egy kikövetés.Ekkor megállt mögöttem a pár perce még lesében nyugodtan váró vadász 2.5-ös szívódízel pick up-ja. A traktorhang rögtön elrendezte a nyerő pályát. Vártam, hogy jól lehord, amiért tönkretettem a hajnali portyáját, de nem, csak érdeklődött, hogy szoktam-e fogni itt valamit. Mindenesetre akarva akaratlanul mégis revansot vett rajtam, ha csak átmenetileg is, mert egy negyed órás haltalanság következett.

Lassan visszatértek a rablások, de a kis, kék wobbleremet egy balin sem nézte már prédának, ezért lecseréltem egy hosszúkás, ugyancsak kékes darabra, aminek az ikertestvére a drávai idegenlégióban halt hősi halált. A szokásos menetrend következett, első dobás balin, második dobás balin, szétpancsolt pálya, séta kicsit lentebb.

Itt egy ideig csak a kisebb balinok ütögették, követték a boblerem, majd egy hosszabbra sikerült dobást követően bent a sodorvonalban elnehezült a csalim, a következő pillantban, pedig már egy gyönyörű jász bukfencezett a felszínre. Közben egy motorcsónakos száguldott el előttem 20 méterre, a csilli-villi csónakjában, bika, 40 lóerős motorját csúcsra járatva, szétbarmolva a nyerő pályát, majd öt percen belül még egy, mondom 20 méterre. Tudom siettek… Pöcsfejek. Az újabb negyed órás süket dobálás közben cserélgettem a csalikat, mire végre az egyiket elkapta valami. Egy identitászavaros vagy talán balinszülők által örökbefogadott, balin módjára vadászó sügér. Majd egy kisebb jász, egy balin, egy újabb böszme jász, jász, balin, balin, jász, gyönyörű sorozat, mintha álmodnék, rá is pillantottam az órámra. Kár volt, mennem kellett. „Nem hiszem el, hogy a közel másfél óra egy pillanat alatt elrohant.”- mérgelődtem magamban és már csak ez az egyetlen dolog bosszantott. (Na meg utólag az, hogy nem csináltam egyetlen normális képet sem, de a végére beteszem őket…) Még a két kényszerszünet miatt sem tudtam haragudni, ami, ha jól számolom mégiscsak kitette a peca 1/3-át.

Mert a horgászat vége, most nem a horgászat végét jelentette, hanem a sietős haza utat egy rohanó világba…

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s