Kispettyes

Kis bogárkám sárga pettyes,

vízre hullva halva verdes,

emberi kéz ki alkotta,

dzsungelben ő halott volna,

mégis minden hal őt féli,

története mesebéli,

kis bogár ő, vagy egy herceg,

királyfi ő nem kevesebb,

a legkisebb, legnemesebb

mind közül a legkedvesebb,

domolykónak sem lesz étke,

csak ajkának röpke éke,

szájékszernek lett teremtve,

hullámsírba lesz temetve.

7 hozzászólás

 1. “A Kispettyes című gyermekvers valamikor 2014 körül született, a folklór szerint egy kevés hangulatfokozó szer hatására. Az ismeretlen költő egy apró műcsali életét írja le, a születéstől (“emberi kéz alkotta”) a halálig (“hullámsírba lesz temetve”). Mert az élet múlandó, tudja ezt a Kis pettyes is, így kihasználja az életet (herceg, királyfi ő, sőt, félelmetes mesebeli szörnyeteg). Valószínűleg ezért van az, hogy a vers betűiből ki lehet rakni a CARPE DIEM kifejezést is.
  A különleges hangalakú szókapcsolatok (hullva halva, röpke éke) és az egyedi, szinte zseniális hasonlatok igazi unikummá teszik a költeményt, melyből sugárzik a Természet szeretete. A verset egyébként Halász Judit zenésítette meg, s a Kaláka együttes is műsorra tűzte, később az UNICEF himnusza lett.”
  Szittyó Dezsőke, 7/B oszt. tan.

  • “Kedves Dezső Fiam!

   Már legutóbbi remek műelemzésed is egy a jövőben elismert MTA tag képét vetítette elém, most mégis meg merem kockáztatni, hogy a fenti dolgozatod minden eddigi munkádat túlszárnyalja. Rövid, tömör, lényegre törő. Egyszerűen remek. Olyannyira, hogy kár lenne az elemzésed egy elemezéssel elrontani. Az eladja, megérteti, sőt megvédi magát.
   Egy szó, mint száz, Dezső, Te okosabb vagy, mint egy ötödikes! Nem véletlen tettelek át ebben a félévben 2 osztállyal feljebb.(Azt pedig csak halkan jegyzem meg, hogy Neked és a Te irodalmi sikereidnek köszönhetem igazgatói kinevezésemet is, de ez maradjon köztünk, ha kérhetem.)

   Isten áldjon!

   Bravo!”

   Béla bá
   Igazgató

   “U. I. A szüleidtől kérd nyugodtan a legnagyobb névértékű bélyeget, mert úgy hallottam a Zalakarosi választások után, a Gizi néni szomszédjában épült cukrászdában erre a nyári szezonra megemelik a fagyi árát…”

   • Kedves Béla bácsi! Sajnos tavaly annyi jó jegyet kaptam, hogy a sok fagylalt miatt cukorbeteg lettem. Idén Csepel biciklire gyűjtök, ha pénteken a gyűrűsférgekről írt doli is ötös lesz, akkor össze is jött a pénz az első kerékre.
    Ezügyben bízom Béla bácsi segítségében is!
    Dezsőke

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s