Fekete sereg, mely nem sötét…

Készülőben egy sereg, mely nem sötét,
fekete sereg, de zsoldja nem a pénz,
háborúba megy, mégse ont hősi vért,
egy regiment, ki nem a csatáért él.

Nem a csatáért él, mégis űzi azt,
erről vajon tehet néhány fadarab?
Nem kíván létezni, se harcba menni,
Nem érez, nem él, nem tud ellenkezni.

A tökéletes sereg képe sejlik,
amihez zsold és erőszak se kellik,
de mit ér egy had ha nincs neki lelke,
hát adjon számára ki teremtette.

Ennyi áldozatot e had bizt megér,
hibátlan sereg, lám még enni se kér,
pusztán víz után kiállt összes tagja,
domolykófogásra lett kifaragva.

7 hozzászólás

 1. A 20. század egyik kiemelkedő költeménye, a Fekete sereg, mely nem sötét…, a modern kor hajnalán született, s a magyar folyók valamint a horgászat iránti szeretet ihlette. A költő négy soros, négy versszakos műben emlékezett meg a hős wobblerekről, mely szám a páratlanságot szimbolizálja, s a mű “fekete” hangulata adja meg az alap hangulatot. A “zsoldja nem a pénz” bekezdés arra utal, hogy a sereg kizárólag az alkotó szeretete miatt indul csatába, s nem a csatáért él, nem ont vért: egyszerűen csak örömet akar szerezni. Ne feledjük, egy olyan korban született ez a vers, mikor békét akart az emberiség, s a költő óhaja szintén ez lehetett. Néhány fadarab: a holtan hallgató, de a faragás által szinte lelket kapott fa, s a festés által valóban halkatonákká lettek. A költő pattogó, erős szavakkal (erőszak, zsold) próbálja kifejezni mégis a harcot, melyet majd a zord, vízalatti világban vívnak elkeseredetten, s a jutalmuk mi? Legjobb esetben hullámsír, esetleg feneketlen csukagyomor.
  S a kiszáradt fa szomjas, “csupán víz után kiállt” jellemzése sem más, mint egy burkolt metafóra a harcos fahalakra ; a költő a “kiált” szóban a dupla L-el nyomatékosítja, hogy bizony ezek a katonák kiállják az idők próbáját, a halak támadásait is. Végül az utolsó sorban megjelenik a fakatonák kaszása, a Nagy Domolykó, az elmúlás, ám “búcsúnk is boldogít” – mondják egy rég elhalt költő halhatatlan szavai.
  A Fekete sereg, mely nem sötét… a magyar költészet egyik legnagyobb alkotása, mely meghatározta nemcsak a 20. század, de visszamenőleg a 19., sőt a 18. század magyar költészetét is.

  Szittyó Dezsőke
  5. oszt. tan.

  • Kedves Dezsőke!

   Csillagos 5-ös! Csodálatos, mesteri, kifinomult, átgondolt, részletes, mélybe látó verselemzés. Dagad a mellem a büszkeségtől, hogy ilyen eszes Tanulót tudhatok osztályomban.

   Engedd meg Fiam, hogy kiemeljem a legjobb észrevételeidet!

   “20. század egyik jelentős költeménye” – hihetetlen módon az emelt szintű irodalom érettségi, eme, egyben legnehezebb tételének “becsapós” mivoltára csak Te jöttél rá. A teljes magyar 5-es évfolyamból egyedül Te! (Irodalomtörténeti magyarázat: bár már javában a 21. század derekán járunk, és a mű kéziratai 2013-ban kerültek elő, az irodalomtörténészek egybehangzó véleménye szerint a szerző valójában 5. osztályos korában (pontosan 1997-ben) alkotta meg e remek művet, feltéve a koronát a 20. századi “gyermekirodalomra”

   “Páros páratlanság” – a paritás perfekt használatának észrevétele +1pont (5*)

   “csupán víz után kiállt” – A vers nem tartalmaz ilyen tagmondatot, de a tévesztés mesteri! Szándékosan nem írok tévedést, mert a vers kézirata mellett talált vázlatanyagok között, az első verzióban e sor valóban így szerepelt. Ez csak azt jelentheti, hogy az elemző teljes mértékben azonosulni tudott mind a vers, mind a költő gondolatvilágával.

   “kiállt” – Helyesírás 5-ös! (Dezsőke majd szólj, hogy holnap ezt is írjam be Neked) A modern, de még a klasszikus költészet is megengedő volt a helyesírási hibákkal szemben, ha az nemesebb célt szolgált. A szókép magyarázatodba nem lehet belekötni.

   Valójában a teljes verselemzés és annak minden mondata kuriózum, egy csoda. Napjaink X-box játékokon nevelkedett, idő előtt kiégő gyermekagy-szüleményeinek unikuma.

   Bravo!

   Béla bá
   Osztályfőnök

   • Köszönöm, Béla bácsi! Aputól és anyutól, mikor elolvasták a füzetem, kaptam is egy ötven forintos bélyeget a takarékgyűjtő lapomra, lesz zsebpénzem, ha megyek nyáron Zalakarosra Gizi nénihez!!!

 2. Ó végre, remek kérdés. A mesterséges fénnyel szenvedtem, mert minden irányból becsillant a rikítóan ragyogó műgyanta bevonaton… csináltam vagy húszat, de ez az egy lett használható, ez csak PS-os kezelés után

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s