Bokorugró hernyók Benyus után szabadon

Ha jól emlékszem, korábban azt ígértem, hogy bemutatom a bokorugró műcsalijaimat. Mivel a hétvégi csukázáshoz szükségem volt pár darab ilyen csalira, nekiálltam barkácsolni.

Az általam kipróbált megoldások közül magasan a bejegyzésben szereplő csali a legjobb. 100% elakadásmentes! Maximum, ha a drótelőke rácsavarodik a nádra vagy a behajló ágakra, akkor veszhetünk csalit vagy ha az akadóban megakasztott hal megtép.

A következő képek sokaknak nem mutatnak majd semmi újdonságot Benyus mester korábban megjelent cikkéhez, ezért ezt az egészet vegyétek csak egy “én hogyan csinálom” jellegű bejegyzésnek.

Bárki bátran nekiállhat a csalinak!

1. Kevés alapanyag kell hozzá.

2. Nem kell precíznek lenni, ez nem légykötés :P, ha elszakad a cérna, mint alább, akkor egy pár csepp pillanatragasztó és már folytathatjuk is.

(Ez a réteg azért kell, hogy az ólom ne csúszkáljon a horgon.)

3. A csali “lelke” a megfelelő citerahúr. Az alábbi módon meghajlított drót 2 célt szolgál.

Eredetileg a horoghoz való jobb rögzítést hivatott ellátni, de én tovább gondoltam. Kicsit nagyobbra hagyva az ólomhuzal rögzítésébe is besegít.

4. A citerahúr rögzítéséhez sem kell precíz cérnázás, ez sem fog látszani.

5. Ez a rész a kedvencem, a feltekert ólomhuzallal nagyszerűen mutat a már majdnem kész csalink, lásd a “címlapfotón” 🙂 Folyamatosan azt hajtogatom, hogy nem kell precíznek lenni, de legalább ennél a lépésnél alkossunk valóban szépet, a következővel úgyis el fogjuk rondítani.

6. Ugyanis az felólmozott horogra fel- le húzott gumicsalik elmozdíthatják az ólmozást, még az alácérnázás és az extra rögzítődrót ellenére is. Ha az ólomra is tekerünk pár menet cérnát és megspékeljük pár csepp pillanatragasztóval, akkor bombabiztos szerkentyűt kapunk.

7. A drótot többféleképpen elvághatjuk. A horog szakállán kicsivel túllógó drót 0 elakadást eredményez, de lesz egy két üres bevágásunk, a horog hegye és a szakáll közötti területig érő dróttal kevesebb rontott kapásunk lesz, de egy erősebb mozdítással fába húzhatjuk a csalit. Én az előbbit használom és azt is ajánlom, hisz valljuk be őszintén a bokorugró csali lényege, hogy nem akad el, ráadásul a rejtekhelyükhöz közelebb, vagy éppen azon keresztül húzott csalira általában vadabbul támadnak a csukeszok…

8. A méret témáról csak annyit, hogy a bejegyzésben fotózott 3/0-ás méretű horoggal pont mellé lőttem, az általam legtöbbet használt 4″-es twisterhez ugyanis éppen hogy nagy, az 5″-eshez pedig kicsi (utóbbit lásd lent). A fenti képen szereplő 2/0-ás és a sehol sem látható 4/0-ás méreteket tudom ajánlani. 🙂

Hamarosan jövök a többi megoldással, addig is jó barkácsolást!

4 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s