Egy csepp Körös, sok csepp Tisza

3.45-kor ébredtem fel egy SMS szörnyen ijesztő hangjelzésére.

Mint egy alvajáró másztam elő a bemelegített ágyból, s nyitottam ki a bejárati ajtót. A szemerkélő esőtől nyirkos kora hajnal és a kakaskukorékolás szerepét átvevő SMS szövege együtt elviselhetetlen volt, ezért gyorsan visszafeküdtem. Forgolódva, kínlódva telt a következő pár óra, éreztem mennem kellene. Nem bírtam tovább. A telefonom kijelzője szerint alig múlt 8 óra, épp elég időm maradt a délelőttből egy rövid bemelegítő pergetésre – gondoltam, és nekivágtam sárga biciklim hátán az oda-vissza 30 kilométeres, vegyes burkolatú távnak.

A rövid jelző egy négy órás horgásztúrára nehezen lenne ráhúzható, de a nettó-bruttó arányok szemléltetése után, talán mindenki egyet fog érteni velem e szócska ide illő mivoltával kapcsolatosan.

„Szembeszéllel megküzdve érkezek a kiszemelt helyre. (Megjegyzem, hogy hazafelé is szembeszél fújt…) Rablás egy szál se. Csöppnyi kék kapocsra fel. Lélegzetem visszafojtva lopakodok – nem tudom miért, mert rablás nincs – majd dobásra lendül kezemben a „sárga csíkos” pálca. A kis kék wobbler (Benyus után szabadon lehetne akár KKV is, de ez a rövidítés már foglalt J ) a forró pont felé közeledik, amikor a megtörő áramlás feldobja a felszínre. Basszus –szisszenek fel, s már képzeletben nyúlok a táskám kombinált fogót rejtő zsebéhez, amikor hatalmas fröccsenéssel rabol a felszínre bukkanó csalira egy gyönyörű balin. Nem akad. Az adrenalin hatására pulzusom megemelkedik, így a következő dobás sokkal pontosabbra sikerül. A megtörő sodorvonalhoz érve, most egy pillanatra megállok a tekeréssel, csalim a víz alatt marad. A következő méter dönt el mindent – mondogatom magamban, amikor megkönnyebbül pálcám. Kezem hamarabb cselekszik, mint az agyam. A tolóhullám, mellyel a gyönyörű ragadozó a támadása előtti pillanatban elárulja magát, pont elég ahhoz, hogy időben reagáljak a megtolós kapásra. Egy vékonyka bőr tartja a Körös vad ragadozóját, de a hajlékony bot és a nyúlós monó ellen nincs menekvés. A következő pillanatban már a frissen kelő füves iszapon fekszik Őnöm.”

Ezért a pár percért érte meg aznap visszafeküdni, lekésni a hajnalt, szenvedni 15 kilóméteren keresztül. Ez az a pillanat, ami nem hagy nyugodni annyit közülünk. A horgászokat.

A többi már csak hab a tortán… a második reggeli balin. A 10 darab szó szerint pocsolya méretű gödörből fogott, majd egy remélhetőleg idén ki nem száradó holtágba áttelepített idei csukagyerek. Egy még kisebb betonteknőben megmaradt mikro-halközösség fényképezése. Két újabb wobbler felavatása. Az esti csodálatos balinparádé, számtalan akciójából kifogott 18 balin és az elázás hazafelé. Számos hal, számtalan élmény.

 

5 hozzászólás

 1. Minek vágysz te a Balatonra, ha 20asával fogod a balinokat? És még tekerhetsz is egy jót! 🙂
  Ja már emlékszem! A sügérek miatt! 😛

  Gratula! Szép halak, jó képek, mint mindig.

 2. Egy szuszra végigolvastam az összes bejegyzésed. Nagyon jól szórakoztam, köszönöm hogy megosztod az élményeidet.
  Lenne egy, illetve mindjárt két kérdésem is. Miért döntöttél a saját készítésû wobblerek mellett? Nem annyira fogósak a gyáriak, vagy az áruk ami elriaszt?
  Közben jött egy harmadik kérdés is: Tulajdonképpen kb, mennyibôl jön ki egy maszek wobbler “munkadíj” nélkül?

  • Ezekre elég nehéz válaszolni… elsősorban jó érzés teremteni valamit, ami egyedi, amit kevesen tudnak, akarnak utánad csinálni. Pláne jó érzés, ha saját csalival halat fogsz, ezt nem is tudom leírni. Másodsorban persze az ár is benne van, több száz wobblert megvenni, nekem nem érnek annyit amennyibe kerülnek. Ha nem akarsz extra wobblert csak annyit, hogy működjön horog nélkül 200 forintból simán kihozod, de a kísérletezgetések, kis szériaszám miatt felesleges anyagok miatt ez nőhet.
   A “munkadíj” az ami miatt nem terjedt el hazánkban a wobblerfaragás úgy, mint Lengyelországban. Pedig nagyon sok ügyes wobblerfaragót ismerek.

   Összességében ez is egy hobby.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s