Rapala?!

A pergető horgászok valószínűleg, a wobbler faragók biztosan találkoztak az alábbi képpel. Az első Rapalák egyike viccesen hat a mai, modern csalicsodákkal „elkényeztetett” horgásznemzedékünknek. De…

… van egy bővülő, bár még mindig csak rendkívül szűk réteg, aki a modern piacgazdaság nyújtotta végtelen információnak és alapanyagnak köszönhetően, wobbler faragásra adja a fejét. Egyértelműen felfedezhető egy trend, miszerint az egyre könyebben elérhető információáradatnak hála, mind könyebb lesz a wobblerkészítéssel ismerkedők élete. Mindenki elkészítheti az első – tudásának, ügyességének, elszántságának és türelmének megfelelő –wobblerét.

Az egész kacifántos gondolkodás lényege, hogy a fenti képet nem szabad alábecsülni. Minta nélkül, egy egyszerű ember olyat alkotott, amit előtte még senki. Ehhez képest, mi modern wobblerfaragók, az előbb részletezett hatalmas előnnyel indulva se alkotunk elsőre sokkal jobbat. Szebbet lehet, de funkcionálisan jobbat biztosan nem.

Az én első wobblerem 2006 nyarán született, egy törött csukázó úszóból. A 7 centis csali kifaragása egy szűk órámba telt, a használt csónaklakk lassú száradása, pedig egy hétre nyújtotta a csali elkészítési folyamatát. Ja, és még nem volt kész. Festés után már nem volt türelmem az utolsó réteg lakkhoz, muszáj volt kipróbálnom.

Apropó festés. Az alapszínt a sufniban talált matt szürke akrill spray alkotta, amit a hát alkoholos filctollal való feketére festése vadított meg. Az eredmény tökéletes lett, akkor és számomra. Mai szemmel vicces. De működött.

Az első éles teszten, alig pár dobás kellett, hogy átverjen egy ragadozót. Mondanom sem kell, aznap nem mertem többet a csalival dobni. Féltettem, de a következő pergetés alkalmával is hajtott a kíváncsiság, egy újabb pöttyös krokodil bánatára.

Megtaláltam azt, amit minden pergető horgász keres: a tökéletes csalit. A számomra tökéletes csalit! A saját készítésű wobblert!

Azóta nem járt víz közelében. Veszedelmes horgaitól megfosztva bár, de leírhatatlan dicsőséggel lóg parafatáblámon, mint első és legfontosabb wobblerem.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s